שורה של יצרניות רכב וענקיות טכנולוגיה שועטות כיום במירוץ היסטורי לפיתוח מכונית אוטונומית, שצפויה לנוע על כבישים סביב 2020. בינתיים, טסלה משחררת גירסה ראשונה למכונית סמי-אוטונומית, שפותחה בשיתוף מובילאיי הישראלית ומאפשרת נהיגה ללא התערבות הנהג בחלק מהזמן.

מכוניות סמי-אוטונומיות של טסלה החלו לנוע השבוע על כבישים מהירים בארה"ב, לאחר שקומץ נהגים שבבעלותם רכב היוקרה החשמלי מודל S נבחר לבחון את המערכת החדשה שהוטמעה ברכבם. את המערכת חשפה טסלה באוקטובר 2014 ובמארס השנה הודיעה כי תתחיל בהטמעתה בקיץ. יצרניות רכב אחרות הציגו בשנים האחרונות דגמים שכוללים מערכות עזר אוטונומיות לנהג, הכוללות פונקציות כמו חנייה עצמאית ובלימה אוטומטית. אולם המערכת של טסלה, שמבוססת על טכנולוגיה שפיתחה מובילאיי, מציגה יכולות מגוונות ומתקדמות יותר.

המערכת, שמצוידת בחיישנים, רדאר קולי ומצלמות, מסוגלת לאתר מכוניות אחרות, הולכי רגל ומכשולים בכביש, וכן מזהה רמזורים ותמרורים. היא מאפשרת שמירת מרחק נכונה, ניווט אוטומטי בכביש ויכולה להעביר את הרכב נתיב בתנועה עירונית ולעבור צומת לא מרומזר. ביום שישי חשף מנכ"ל ומייסד טסלה, אילון מאסק, שתי פונקציות חדשות ופורצות דרך: נהיגה אוטונומית למרחקים ארוכים בכביש מהיר, ללא כל התערבות של הנהג, וחנייה במקביל למדרכה. עם זאת, המערכת אינה נטולת חולשות - היא לא יכולה לסייע בניווט בפקקים ועומסי תנועה, ויכולה לעבור נתיב רק באמצעות לחיצה על כפתור האיתות.

אילון מאסק, טסלהבלומברג
"אנחנו לא רוצים לעורר ציפיות שהנהג יכול לגמרי להתעלם ממה שהמכונית עושה בכוחות עצמה", אמר מאסק בשיחה עם אנליסטים בשבוע שעבר אחרי פרסום הדוחות הכספיים של סטלה לרבעון השני. אבל לדבריו, ישנה רמת ביטחון גבוהה "במערכת ההיגוי, הבלימה וההאצה, כשהרכב נמצא בתנועה ולפניו יש רכב נוסף… אני חושב שהמערכת טובה למדי כשבכביש יש רק נתיבים, והיא תלך ותשתפר עם הזמן ככל שנלטש את התוכנה", אמר מאסק. מאסק הבהיר בעבר כי המכוניות האלה יוכלו להיות עצמאיות רק ב-95% מהנהיגה. "קשה מאוד להשיג את האחוזים האחרונים", אמר לפני כשנתיים.

המכונית הסמי-אוטונומית של טסלה צפויה להתחיל להימכר ב-2016, לפי הערכות החברה. מודל S נמכר כיום במחיר התחלתי של 71 אלף דולר בארה"ב, ומגיע עד 116 אלף דולר. הדגם זכה בתואר מכונית השנה ל-2014 של מגזין הצרכנות המוערך "קונסיומר ריפורט", שבמבחן דרכים העניק לו את הציון הגבוה בתולדותיו למכונית.

הטכנולוגיה של המכונית הסמי-אוטונומית מבוססת על מערכת המצלמות החכמה שפיתחה מובילאיי, יצרנית מערכות הבטיחות לרכב מירושלים שזכתה להצלחה גדולה בעולם והונפקה לפני שנה בוול סטריט לפי שווי של 5.3 מיליארד דולר. מאז זינק שווי השוק שלה ל-13.3 מיליארד דולר. לפי מידע שפירסמה מובילאיי בעבר, המערכת שפיתחה מצוידת בחמש מצלמות - שתיים מלפנים, אחת מאחור ועוד שתיים בצידי הרכב. היא מסונכרת עם מערכת הניווט במכונית, המנהלת את מסלול הנסיעה. מובילאיי החלה את פיתוח המערכת לנהיגה אוטונומית ב-2012 ובחנה אותה בעבר ברכבים של אופל, אאודי, טויוטה וניסאן. את שיתוף הפעולה עם טסלה החלה בתחילת 2014.

יו"ר ומייסד מובילאיי, פרופ' אמנון שעשוע, אמר השבוע ל"וול סטריט ג'ורנל" כי הצלחתה של מערכת לנהיגה אוטונומית נשענת על היבט הבטיחות. "אם רוצים לפתח טכנולוגיית רכב שתאומץ בייצור המוני, היא צריכה להיות קשורה לבטיחות. אם היא תמוצב כפונקציית נוחות או משהו שמגניב שיש לנהג, המכונית האוטונומית לא תגיע לשוק הרחב. לפי שעשוע, טכנולוגיה שמפתחת מובילאיי ותהיה מוכנה עד 2018 תוכל לאפשר לרכב להשתלט על ההיגוי אם הנהג נרדם, עובר אירוע לב או אינו מסוגל לנהוג מסיבה כלשהי.

בדומה למאסק, שעשוע סייג בעבר את הציפיות מהמערכות האוטונומיות: "זו לא נהיגה אוטונומית שבה הנהג מקיש כתובת והולך לישון. המערכת מאפשרת להעביר אליה שליטה לזמן מוגבל. אפשר לקרוא sms או להחליף תחנה ברדיו, ולהעביר זמנית את השליטה למצלמות", הסביר.

בינתיים, ציפיות המשקיעים מהצלחת המערכת הזניקו את מניות מובילאיי וטסלה והעלו את התחזיות למחיר המניה של החברות. מניית מובילאיי, שעלתה מתחילת השנה ב-55%, קפצה ביום שני ב-5% לשיא של 64.1 דולר למניה. בנק ההשקעות מורגן סטנלי העלה את תחזית המניה למחיר של 80 דולר ושמר על דירוג גבוה למניה. מאז הנפקתה ב-1 באוגוסט 2014, בה גייסה החברה 890 מיליון דולר לפי מחיר 25 דולר למניה, טיפסה מניית מובילאיי ב-150% לפי מחיר הנעילה של המניה ביום שלישי - 63 דולר.

את התחזית למניית טסלה הזניק מורגן סטנלי השבוע ב-66% ל-465 דולר. הבנק נימק את הצעד בהערכה שלו כי טסלה יכולה להשתלט על שוק המכוניות האוטונומיות, במירוץ פיתוח בו נמצאות ענקיות טכנולוגיה כמו גוגל, אפל, אובר ויצרניות רכב כמו וולבו, ניסאן ופולקסווגן. מניית טסלה סבלה מצניחה של קרוב ל-40% בין ספטמבר למארס בעקבות תוצאות מאכזבות וחשש משקיעים כי החברה שורפת כסף על פיתוח דגמים חדשים כמו רכב ה-SUV מודל X, אולם בחודשים האחרונים התאוששה בעקבות חשיפת טכנולוגיות חדשות ואף הגיעה לשיא ב-20 ביולי של 282 דולר למניה.

לאחרונה הכריזה אובר, אפליקציית הנסיעות העולמית שמוערכת בשווי שוק של 40 מיליארד דולר, כי אם ב-2020 המכוניות של טסלה יהיו אוטונומיות, אובר תרצה לרכוש את כולן. בשאלה שהופנתה אליו בנושא בשיחה עם אנליסטים בשבוע שעבר, מאסק העדיף לא להתייחס להכרזת אובר, שנמצאת בתחרות עם טסלה בפיתוח המכונית האוטונומית.
המאמר פורסם במקור באתר TheMarker

לכתבות נוספות באתר: