סקר שוק – או, איך לחסוך אלפי שקלים בקניית רכב מליסינג
אם אתם לא מחפשים רכב נדיר במיוחד, עשו סקר שוק לפני שאתם מחליטים איפה לקנות את הרכב. פעמים רבות מכוניות מדגם זהה מוצעות במחירים שונים מאוד בסוכנויות השונות, בהתאם לגודל המלאי במגרשי החברה, מבצע מכירות נקודתי וכדומה. לפעמים ההבדלים לא יהיו במחיר, אלא בנתונים עדיפים – נסועה נמוכה יותר, בעלות פרטית וכן הלאה.
היסטורית הרכב – הסינון הראשון
בקשו לראות היסטוריית טיפולים מסודרת, ואל תסתפקו בהצהרות של "אל תדאגו, הרכב טופל לפי הספר". אל תסתפקו גם בספר טיפולים שבו כתוב פשוט "בוצע" ליד הטיפול. לא משנה מי המוכר, גם אם מדובר בטרייד אין רשמי של היבואן – בלי היסטורית טיפולים מלאה, עברו לרכב הבא.

היסטורית הטיפולים צריכה לכלול את כל עברו המכאני של הרכב, מהטיפול הראשון ועד האחרון, כולל תאריכים, נתון נסועה בכל אחד מהם ומה בדיוק בוצע. בדקו מתי צריך לבצע טיפול החלפת רצועת תזמון (טיימינג), שהינו טיפול יקר. נזכיר שלא לכל המכוניות יש רצועת תזמון, אבל לרובן כן. חשוב לוודא (במיוחד במכוניות שעדיין באחריות היבואן) שהטיפול בוצע במוסכים מורשים מטעם היבואן או מורשי משרד התחבורה – אבל לפי הנחיות היבואן. רק במקרים האלו האחריות של יצרן הרכב תישאר בתוקף.
קניית רכב מליסינג
צילום: מנהל
טסט לרכב – שימו לב לתאריך
אגרת הרישוי השנתית עולה כאלף שקלים ויותר, ולכך יש להוסיף את הטרחה והעלות של ביצוע מבחן הרישוי עצמו. לכן כדאי לברר מראש האם הרכב שאתם בוחנים נמצא ממש לפני הטסט השנתי שלו ולהפחית את מחירו בהתאם. באותה הזדמנות, וודאו מתי המועד המתוכנן הבא לטיפול ברכב (ברב המכוניות נדרש טיפול כל שנה, בלי קשר לכמה נסע הרכב באותה שנה) – ושקללו גם זאת לתוך המחיר.

מקוריות – ליסינג או השכרה
בדקו האם מדובר ברכב פרטי/ליסינג/השכרה והפחיתו את המחיר בהתאם. שימו לב שחברות לממכר רכב אוהבות להכריז על הנחות ביחס למחיר המחירון "המלא", ולא ביחס למחיר שמשקלל את הנסועה ומקוריות הרכב (מה שלא פעם מוריד את המחיר בכ-20% ויותר). וזכרו – בכל מקרה, מחיר המחירון הוא נקודת פתיחה מיקוח, ולא מחיר סופי.

נסיעת מבחן – בדיקה ראשונה של הרכב
בקשו לבצע נסיעת מבחן ברכב הספציפי. כך תוכלו להחליט האם הבחירה בדגם הזה, או במכונית הספציפית הזו היא אכן נכונה עבורכם. בדקו בנסיעה שהמזגן עובד (קור וחום), והתרכזו במערכות הרכב השונות. הקשיבו בקפידה שאין קולות מיותרים/חשודים – לכן עדיף לנהוג כשמערכת השמע כבויה, ולבדוק אותה בנפרד בזמן עמידה.

בדיקת רכב לפני הקניה
רב הסוכנויות לממכר רכב בליסינג יציגו בפניכם תוצאות בדיקה שביצעו למכוניות שהם מציעים לכם. השתמשו בבדיקות הללו בשביל לבצע סינון ראשוני של המכוניות המוצעות לכם, אבל זכרו שכדאי תמיד לקחת את הרכב הנבחר לבדיקה מטעמכם במכון מורשה או במוסך שאתם סומכים עליו. התעקשו שבעיות קריטיות שיעלו בבדיקות (גם של המוכר, וגם שלכם) יתוקנו – הקפידו כי רשימת הריג'קטים תופיע במפורש בחוזה ובצורה מפורטת (לא רק "צמיגים" אלא – "החלפת צמיגים לחדשים" וכן הלאה). כמובן שבמידה והרכב עבר תאונה, חשוב לבדוק עד כמה היא משמעותית ולזכור שהורדת המחיר במציאות גדולה בהרבה מזו שקבע השמאי של הביטוח.
קניית רכב מליסינג
צילום: מנהל
מימון לרכב יד שניה
אם אתם זקוקים למימון לקניית הרכב, כדאי גם בנושא זה, כמו בכל דבר, לבצע סקר שוק. לפעמים תציע סוכנות המכירה הצעת מימון אטרקטיבית כחלק מתנאי המכירה, אך כדאי לבדוק גם בבנק שלכם ובחברות מימון שונות. בכל מקרה, חשוב מאוד לבדוק את האותיות הקטנות בהצעת המימון. גם כאשר הריבית/גובה ההחזר החודשי זהה, יכולים להיות הבדלים משמעותיים בעמלת ההקמה של ההלוואה, למשל. בכל מקרה, הרגישו בנוח לנהל מו"מ, ולספר שקיבלתם מחיר טוב יותר במקום אחר.

החלקים הנלווים לרכב
מצאתם את המכוניות הנכונה, הבדיקה טובה, הכל נראה מצוין. רגע לפני שאתם סוגרים, בדקו שיש הכל במכונית הספציפית שלכם. כיסויי גלגל, שטיחים, אנטנה, ספר רכב, גלגל רזרבי ומשולש. כל אלו הולכים לפעמים "לאיבוד בזמן שהרכב נמצא במגרש, והשלמתם עלולה להיות יקרה. אם חסר משהו – וודאו שמשלימים את החסר.

ביטוח רכב
כמובן שמומלץ לבצע סקר מחירים והשוואת ביטוח רכב, אבל הטיפ החשוב כאן – לדאוג ולרכוש ביטוח חובה וצד ג' (מינימום) לפני שיוצאים מהסוכנות/מגרש עם הרכב החדש. שימו לב כי הביטוח נכנס לתוקף רק מרגע שהרכב עבר על שמכם!
מי שמחפש לקנות רכב משומש בן 3 לא יכול להתעלם מאופצייה של קניית רכב מליסינג – פשוט בגלל שחלק גדול מהמכוניות בגיל הזה נמכרות במגרשי הליסינג. ואין גם סיבה לפסול את האופציה הזו – אם נוקטים בזהירות ראויה (הנדרשת בכל קנית רכב משומש) אפשר בהחלט להשיג עסקה טובה בערוץ זה. כמובן שתמיד כדאי לקרוא מבחן דרכים לדגם הספציפי שאתם מעוניינים לקנות, ואם יש לכם שאלות אתם תמיד מוזמנים לפנות לשירות הייעוץ של אוטו בטלפון - *3262, כדי לדעת האם זהו הדגם הנכון לצרכים שלכם.
קניית רכב מליסינג או טרייד-אין – כל מה שצריך לדעת לפני שקונים
צילום: מנהל