הסיפור הוא על שניים, אולי שתיים, ממרכז ארה"ב שראו בפעם הראשונה את האוקיינוס השקט – "הוא לא כזה גדול כמו שאומרים, כמו כולם מגיע רק עד האופק".

סין היא המדינה הרביעית בגודלה בעולם (9.5 מיליון קמ"ר; ממש צמודה לארה"ב, קנדה), האוכלוסייה שלה היא השנייה בגודלה (1.4 מיליארד בני אדם, הודו קצת יותר) – ואין סיכוי להכיל ולדעת את ממדיה אלה. ממש כמו מבט על האוקיינוס השקט.

אלא "יש דרך" (ובסינית זה נשמע נכון יותר), ובניגוד לאוקיינוס, בסין יש דרכים רבות המפגינות את ממדיה הטבעיים הכבירים במעשה ידי האדם הסיני. תעשיית הרכב, למשל. אפילו לא כולה, רק חלקים ממנה, גם בייצוג שלה בתערוכת שנגחאי.

כמובן, ולפני כל אלה, אפשר לקבל מושג קטן כאשר רואים גושים עירוניים כבירים עד קצה האופק (ממש כך, לא לתפארת המליצה), כאשר מסתכלים על תוואי הנסיעה משנגחאי לווהו והיחס שלו בתוך סין ושוב אותם גושי בניינים אדירים. וכן, גם מה שפגשנו בהקשר אליו התכנסנו: תערוכת הרכב בשנגחאי על המבנה הכביר בו התקיימה – ובנייני הציבור בסין הם כאלה, כבירים – הכנס שנערך בעיר ווהו לכבוד 'יום אומודה' ולאחר מכן לציון פועלו של תאגיד צ'רי, הבעלים של המותג החדש ושל ג'אקו כאח לו. על הדרך פגשנו בעוד מותגים, ועוד כמה, ועוד הרבה דגמים – כולם הפציעו ממש לא מכבר, כולם מכוונים לפעילות בקנה מידה גדול בשאר העולם. 

ג'אקו, אומודה: במספר ראשי חץ
צילום: יואל פלרמן

שנגחאי–ווהו

מעבר לממדים הכבירים, למספר הדגמים שהוצגו בתערוכת שנגחאי – ראו בכתבה המוקדשת לה – היא הייתה מאוד רועשת. כך למשל התקיימו באותה שעה בדיוק שני כנסים ענקיים לעיתונאים, משהו כמו 500 משתתפים בכל אחד, דברי הדוברים וגם המוזיקה העולצת/דרמטית של סרטוני התדמית, הושמעו במערכות כריזה כבירות דציבלים ועתירות עיוותים – והמרחק בין הכנסים האלה עמד על 30 מטרים. 

בתוך כל הרעש הזה הוצג בין השאר אומודה C7 – דגם פנאי קומפקטי קרוב לג'אקו J7 ולצ'רי טיגו 7, חולק עמם אותה רצפה TX1 ומכלולי הנעה, כולל מערך היברידי־נטען – מאופיין בעיצוב  שונה מזה של ג'אקו J7: חזית אינטגרלית עם אלמנט של עיגולים, חלק אחורי עם קווים מעוגלים, פאזות משתנות. 

ג'אקו, אומודה: במספר ראשי חץ
צילום: יואל פלרמן

וגם הרעש הזה היה סיבה מצוינת להצגת הדגם הכל־חדש של אומודה, 3, שייכנס לייצור באוקטובר השנה, באופן נפרד, בשקט, באירוע המוקדש לו בלבד יומיים מאוחר יותר, בעיר ווהו. שם היו גם מעט יותר מוזמנים, אלף לערך. 

אלא שעוד לפני כן, ממש לאחר הנחיתה בשדה התעופה של שנגחאי, הוסענו אחר כבוד למשרד הרישוי הסיני בעיר – כן, גם הוא אדיר ממדים, והמרחק בין רצפת השיש שם למשרד הרישוי בחולון הוא גם פער הממדים בין המדינות – וקיבלנו רשיון נהיגה ל־90 ימים. הנה כי כן, המטרה הייתה לנהוג בכבישים ציבוריים בסין – פעם ראשונה ויחידה עד כה (ראו בהמשך כאן, ובכתבות הצמודות). 

ארבעה עיתונאים היו במשלחת; שניים צורפו לקבוצה של תשעה כלי רכב, בכל אחד עיתונאים ממדינה אחרת – בדגם ג'אקו J7 בגרסתו ההיברידית־נטענת למסע מטרה של 1000 ק"מ משנגחאי לווהו כדי לקבוע נתון צריכה טוב ככל שניתן. נקדים: הצוות מברזיל ראשון, זה מישראל חמישי.

השניים האחרים, עבדכם וגם דין אפפל, בוגר אוטו מלפני עשור וקצת – כיום מדריך נהיגה מתקדמת, נהג מרוצים – נסעו לווהו ברכבת כדי להתרשם מג'אקו J5 בגרסתו החשמלית, ובנהיגה ממש. וגם: נהגנו במסלול עפר בג'אקו J8, עשינו סיבוב עם J5 עם מנוע בנזין.

תאגיד, מותגיים

תאגיד צ'רי הוא יצרן רכב בבעלות ממשלת סין, וזה נוסד ב־1997. מאז 2003 אחראים כלל מותגי התאגיד להיקף היצוא הסיני הגדול ביותר – 1.1 מיליון כלי רכב ב־2024. בנוסף להרכבת דגמי JLR (יגואר לנד רובר) בסין, יש לו למעלה מתריסר מותגים. 

לישראל הגיע צ'רי כמותג בפני עצמו ב־2022 ביבוא של פריסבי, שהביאה שלושה דגמי פנאי עם מנועי בעירה פנימית. אז, ממש לקראת תחילת היבוא, ראיינתי שניים מבכירי צ'רי, גם על הדגמים שיגיעו לכאן, והקומפקטי שבהם היה אמור להיות אומודה 5. שבועיים לאחר מכן הוא הושק כ'צרי FX – אלא שאותו אומודה, כך עלה שנה מאוחר יותר, היה למותג חדש של צ'רי, פונה לארצות העולם, ויחד עם הצגתו אז נוסף המותג החדש JAECOO.

ג'אקו, אומודה: במספר ראשי חץ
צילום: אוהד אלגוב

ובכן, באפריל 2023 הוכרזה חברה חדשה של צ'רי, נושאת שם כפול־מותגים 'אומודה' וג'אקו' וזו מכוונת ליצוא דגמיה בכל העולם, פרט לסין וצפון אמריקה. חלק מהדגמים איתם יצא מותגים אלה לדרך זהה לאלה של צ'רי, החדשים פחות – ולא פחות חשוב: למרות שמדובר בדגמי פנאי בסביבה הקומפקטית בשני המותגים, ולכל אחד מקביל אצל משנהו – האופי, לפי המותגים שונה. 

אומודה, כך הוצהר, יהיה המותג העירוני/אופנתי יותר, ויהיה לכך ביטוי גם בעיצוב הדגמים שלו; ג'אקו, כך נאמר, יהיה הקשוח יותר, יצא מהכביש, יעמיק בשטח, ודגמים שלו מוצעים גם עם הנעה כפולה.

בפברואר 2024 חתמה כלמוביל על הסכם יבוא של מותגי אומודה וג'אקו, ביולי אותה שנה החל היבוא של הדגם ג'אקו 7, וזה רשם לזכותו הצלחה רבתי בשוק המקומי; לאחר השליש הראשון השנה זהו הדגם השני הנמכר בארץ, עם למעלה מ־5000 יחידות.