עליית מחירי הביטוח המקיף בישראל בשנים האחרונות – לעיתים עד 50% יותר מבעבר – מובילה רבים לחפש אלטרנטיבות. יש שמוותרים לגמרי על ביטוח מקיף ומסתפקים בביטוח חובה וצד ג’, אך קבוצה הולכת וגדלה של נהגים, בעיקר מהמגזר הערבי אך גם יהודים, פונה לפתרון לא שגרתי: רכישת פוליסות מקיפות דרך חברות ביטוח פלסטיניות.

"אנחנו מקבלים המון פניות על רכבים יקרים או כאלה שגנבים אוהבים – מאזדה 3, סקודה אוקטביה, יונדאי טוסון. לעיתים חברות הביטוח הישראליות בכלל לא מוכנות לבטח אותם", מספר לנו סוכן ביטוח ממזרח ירושלים. "אז עושים חובה בישראל, ואת הביטוח לרכוש – גניבות ותאונות – רוכשים דרך הרשות. זה פשוט יותר, זול יותר, ובלי הביורוקרטיה הישראלית."

על מגרש רכב בצפון הארץ מספר סוחר: "שכן שלי ניסה לבטח ג'יפ מרצדס בשווי חצי מיליון שקל. אפילו הציע 25 אלף שקל פרמיה – ואף חברה לא הסכימה. בסוף פנה לרמאללה, סגר פוליסה ב־15 אלף שקל ביומיים."

פוליסה ברמאללה, רישיון בתל אביב: פרצת הביטוח של הישראלים
צילום: AX

תעשייה במחשכים

היקף התופעה אינו ידוע במדויק, שכן אין מעקב רשמי של הרשויות הישראליות. עם זאת, כל הגורמים עמם שוחחנו מעריכים כי מדובר בעשרות אלפי נהגים – ביניהם גם לא מעט יהודים ישראלים. החוק בישראל אמנם אוסר על סוכני ביטוח ברישיון לשווק פוליסות מחברות שאין להן רישיון ישראלי, אך בפועל, שיתופי פעולה בין סוכנים ישראלים לפלסטיניים מבוצעים דרך "דלת אחורית": הפניה ישירה או בלתי רשמית לסוכנים ברמאללה.

גם בבית המשפט

הקשר בין חברות הביטוח הפלסטיניות לנהגים ישראלים לא נגמר ברכישת הפוליסה. תביעות רבות מוגשות מדי שנה לבתי המשפט בירושלים בין חברות ביטוח משני הצדדים בגין תאונות ונזקי רכוש. עו"ד אסף ורשה, מומחה לדיני ביטוח ונזיקין, מסביר: "זו פרקטיקה שגרתית. המבטחות הפלסטיניות מיוצגות בדרך כלל על ידי עורכי דין ישראלים."

פוליסה ברמאללה, רישיון בתל אביב: פרצת הביטוח של הישראלים
צילום: שחר כלב

ורשה מצביע גם על מורכבות משפטית במקרי תאונות: לעיתים הרכב הניזוק שייך לתושב הרשות, ושוויו שם שונה בתכלית מהשווי בישראל. כך לדוגמה, רכב מדגם סקודה אוקטביה 2010 שהוערך בישראל ב־7,000 שקל, הוערך ע"י שמאי פלסטיני ב־50,000 שקל – בהתבסס על מחירי שוק בשכם, ג'נין וטול כרם.

בית המשפט קבע: הערכת השווי תתבצע לפי המחיר בשטחי הרשות, כדי להשיב את הניזוק למצבו הקודם – בהתאם לעקרונות דיני הנזיקין. "הפער נובע מעודף ביקוש ברשות לעומת ההיצע", נכתב בפסק הדין.

פיתוי כלכלי

במציאות של יוקר מחיה ועלויות ביטוח שוברות שיאים, הנהג הישראלי מוצא פתרונות גם מחוץ למסגרת הרגולטורית. האם מדובר באיום על ענף הביטוח המקומי – או בהזדמנות לרפורמה נחוצה? בינתיים, גבולות הגזרה של עולם הביטוח ממשיכים להשתנות.