סוף לפוליסות הביטוח הזולות מהרשות הפלסטינית?
הצעת חוק חדשה מבקשת לבטל את תוקפן של פוליסות זולות שנרכשות מהרשות הפלסטינית, לקבוע סנקציות פליליות על סוכנים. ח"כ אחמד טיבי: "הצעה גזענית"
בשנים האחרונות נרשמה עלייה חדה במחירי ביטוח הרכב בישראל, עלייה מצטברת של כ-75 אחוז מאז 2019. במקביל, יותר ויותר נהגים מחפשים פתרונות זולים מחוץ למערכת הביטוח המקומית, בעיקר במזרח ירושלים ובשטחי הרשות הפלסטינית, שם מוצעות פוליסות במחירים נמוכים ב-40 אחוז לעומת ישראל. כעת, מבקשת הכנסת לשים סוף לתופעה.
הצעת חוק שהונחה על שולחן הכנסת על ידי ח״כ אביחי בוארון מהליכוד קובעת כי פוליסת ביטוח לרכב הרשום בישראל, שנרכשה מחברת ביטוח הפועלת במזרח ירושלים או בשטחי הרשות הפלסטינית, לא תיחשב פוליסה בתוקף בישראל. המשמעות, רכב כזה ייחשב כמי שנע ללא כיסוי ביטוחי, על כל ההשלכות הנלוות.
לפי דברי ההסבר להצעה ונתונים שנדונו בכנסת, מדובר בתופעה בהיקף של עשרות אלפי כלי רכב. חברות הביטוח הפועלות בשטחי הרשות אינן מפוקחות על ידי רשות שוק ההון, אינן מחויבות להחזיק עתודות פיננסיות, ואינן כפופות לרגולציה ישראלית בתחום הגנת הצרכן. לטענת יוזמי ההצעה, במקרים רבים מבוטחים מתקשים לקבל פיצוי מלא, נשלחים למוסכים שאינם מפוקחים, ולעיתים נותרים ללא מענה כלל.
במקרה תאונה
בעיה חמורה נוספת נוגעת לצדדים שלישיים. כאשר רכב המבוטח בפוליסה כזו מעורב בתאונה, גם הנהג שנפגע עלול להיתקל בקושי לקבל פיצוי, מה שמעמיס את האחריות על קרנית, הקרן לפיצוי נפגעי תאונות דרכים.
בהתאם להצעה, קרנית תוכל לתבוע בחזרה את סכומי הפיצוי מחברת הביטוח או מסוכן הביטוח שמכרו את הפוליסה שלא כדין. בנוסף, מוצע לקבוע עונש של עד שנת מאסר או קנס של מיליון שקלים לחברת ביטוח או לסוכן שיציעו פוליסה כזו לרכב הרשום בישראל. מי שכבר רכש פוליסה כזו יהיה זכאי להחזר כספי, ובשנה הראשונה לאחר כניסת החוק לתוקף תיקבע הוראת מעבר כדי למנוע מצב שבו נהגים נותרים בן לילה ללא כיסוי.
הנהגים לא מחפשים קומבינה
לצד המהלך המחמיר, נשמעת גם ביקורת. סוכן ביטוח ערבי ישראלי אומר כי רוב הנהגים שפונים לביטוח ברשות אינם מנסים לעקוף את החוק, אלא מחפשים מחיר שהם יכולים לעמוד בו. לדבריו, במקום "לבטל פוליסות ולהטיל ענישה כבדה, עדיף היה לקבוע כללי מינימום, מנגנון מוסדר לטיפול בתביעות ופיקוח אמיתי".
ח״כ אחמד טיבי תקף את הצעת החוק וטען כי מדובר ב״עוד הצעה גזענית ואנטי צרכנית מבית היוצר של בוארון״. לדבריו, "סוכני הביטוח במזרח ירושלים וברשות הפלסטינית פועלים באמינות וברווחיות סבירה, והמהלך אינו מטפל בשורש הבעיה אלא פוגע בציבור הנהגים שמנסה להתמודד עם יוקר הביטוח בישראל".
גם מהשטח מגיעים סיפורים שממחישים את עומק הבעיה. סוכן ביטוח ממזרח ירושלים סיפר בעבר כי הוא מקבל פניות רבות לגבי רכבים יקרים או כאלה שחברות ביטוח ישראליות מסרבות לבטח, כמו מאזדה 3, סקודה אוקטביה ויונדאי טוסון. במקרים כאלה, נהגים עושים ביטוח חובה בישראל ואת שאר הכיסויים רוכשים דרך הרשות. בעל מגרש רכב בצפון סיפר על רכב יוקרה בשווי חצי מיליון שקלים, שאף מבטח ישראלי לא הסכים לבטח, אך נמצא לו פתרון ברמאללה בתוך יומיים ובמחיר נמוך משמעותית.
היבט נוסף עלה גם בבתי המשפט. עו״ד אסף ורשה, מומחה לדיני ביטוח ונזיקין, מצביע על פערי שווי דרמטיים בין ישראל לשטחי הרשות. בפסק דין שעסק ברכב סקודה אוקטביה משנת 2010 נקבע כי לצורך הפיצוי יש להסתמך על מחירי השוק ברשות, שם אותו רכב הוערך בסכום גבוה פי כמה מהערכתו בישראל, בשל עודף ביקוש ומיעוט היצע.
הצעת החוק עדיין נמצאת בראשית דרכה, אך כבר בשלב זה מסתמן שהיא נוגעת בנקודת חיכוך רגישה בין יוקר המחיה, רגולציה, ביטוח וביטחון, ומציבה דילמה לא פשוטה בין הגנה על הציבור לבין הצורך בפתרונות ביטוח פחות יקרים.
עוד באותו נושא
רכב ישראלי, מוסך פלסטיני – עבירה פלילית
פוליסה ברמאללה, רישיון בתל אביב: פרצת הביטוח של הישראלים
כתבות אחרונות
-
שרון ביידר, 21/04/2026משחקים במספרים: האם התחזקות השקל תשפיע על השוק?
-
ניר בן טובים , 21/04/2026מלחמה בנפט, ניצחון לחשמליות?
-
ניר בן טובים , 20/04/2026יונדאי איוניק 3: החשמלית הקטנה יוצאת לדרך
-
ניר בן טובים , 20/04/2026עד 760 ק"מ: מרצדס C קלאס החשמלית נחשפת
-
ניר בן טובים , 20/04/2026הצצה ראשונה: הדור הבא של BYD Atto 3
-
ניר בן טובים , 20/04/2026מפת הדרכים של פולקסווגן נחשפת
-
ניר בן טובים , 20/04/2026קניתם רכב ביבוא אישי או מקביל? לא בטוח שזה הקילומטראז’ האמיתי
-
ניר בן טובים , 19/04/2026באירופה מצאו פתרון למנועי פיורטק: הסבה לשרשרת תזמון
-
אלי שאולי, 19/04/2026אודי Q3 החדש - מבחן דרכים