להקת פופ, מדינת נפט ושוק רכב בלי בנזין
מהפיאט החשמלית של להקת א-הא ועד 97% מכירות חשמליות: הסיפור שמאחורי המהפכה הנורווגית, ולמה זה לא יעבוד פה
קשה להאמין, אבל בנורווגיה כבר כמעט שלא קונים מכוניות בנזין או דיזל חדשות. בדצמבר 2025 היו 97% מהמכירות רכבים חשמליים מלאים או מחושמלים. זה נשמע דמיוני, אבל מנוע הבעירה הפנימית הפך לתופעה חוצנית כמעט. יעד שנשמע יומרני כאשר הוצג ב-2017, הפסקת מכירת מכוניות חדשות מזהמות עד 2025, הושג הלכה למעשה תוך עשר שנים בלבד.
במהלך 2025 נמסרו במדינה 179,549 מכוניות חדשות. יותר מ-172 אלף מהן היו חשמליות מלאות, וכ-2700 פלאג אין היברידיות בלבד. מכוניות בנזין ודיזל יחד היו מעט יותר מאחוז אחד מהשוק. זו לא קפיצה חד פעמית אלא תוצאה של תהליך שנבנה במשך שלושים שנה.
המהלך החל כבר בשנות ה-90. נורווגיה בחרה להפוך את הרכב החשמלי לזול יותר מרכב בנזין באמצעות פטור ממע״מ וממס קנייה, הנחות באגרות כביש, חניה עירונית והטבות שימוש נוספות. במקביל, מכוניות מזהמות המשיכו לשלם מסים גבוהים. המסר לצרכן הנורווגי, שבין כה שוחר טבע ואקולוגיה, היה די קל לעיכול - החשמל משתלם יותר. היה כאן שילוב של אידיאולוגיה סביבתית עם מחירים משתלמים.
בתחילת הדרך הופיעו דגמים קטנים כמו Think City, ובהמשך נכנסו יצרנים גלובליים. טסלה הפכה לשחקנית המרכזית, וב-2025 החזיקה ב-20% מהשוק. מודל Y היה הדגם הנמכר ביותר, בפער גדול.
כשא הא סירבו לשלם אגרה
למרות היחס הרחום שלהם לעצים והיערות, הנרטיב של הרכב החשמלי בנורווגיה בכלל לא התחיל מאיזו אמירה או אג'נדה כללית, כי אם בתרבות. כבר ב-1990 נסעו חברי להקת a-ha (שמוצאה מנורווגיה, כידוע) בפיאט פנדה חשמלית וסירבו לשלם אגרות כביש בטענה שרכב שאינו מזהם לא צריך לשלם. הרכב הוחרם והקנסות הצטברו, אך הסיפור הגיע לכותרות והכניס את נושא ההטבות לחשמליות למרכז הדיון. זו לא הייתה הסיבה היחידה לשינוי, אבל היא סימנה את תחילת הלגיטימציה הציבורית למהלך.
פרדוקס הנפט
מעצם שכנותינו, אנחנו דנים לא מעט בחשיבות של הנפט במזרח התיכון, אבל נורווגיה היא אחת מיצואניות הנפט והגז הגדולות באירופה - וההכנסות מהמשאבים הללו מימנו לאורך שנים את התמריצים לרכב חשמלי. במקביל, היעדר תעשיית רכב מקומית גדולה, צמצם במידה לא מבוטלת לחצים פוליטיים להמשיך ולשמר את מנועי הבעירה המסורתיים.
מבחינה כרונולוגית, כאשר הממשלה הכריזה ב-2017 על יעד 2025, כמעט שליש מהמכוניות החדשות כבר היו חשמליות. כלומר, השוק היה בשל והיעד שהם הציבו לא נראה מופרך לחלוטין. גם כאשר החלו לצמצם חלק מההטבות ב-2026, המגמה כבר הייתה בלתי הפיכה.
וכך, ב-2025 הפכו החשמליות גם לסוג ההנעה הנפוץ ביותר בכלל צי הרכב במדינה, ועקפו הן את הבנזין והן את הדיזל. המודל הנורווגי, כאמור לא ניתן להעתקה as is. מדובר בשוק קטן, עשיר ויציב פוליטית והמתיחות שם בין הצדדים המנוגדים לא גדולה. אבל העיקרון המנחה לא שונה מהותית מכל מקום אחר - מעבר טכנולוגי מצליח כאשר הוא נשען על תשתית פוליטית וכן תשתית טכנולוגית שיכולה לתמוך בכך.
עוד חדשות רכב
ההבטחה של הפלאג אין לא עומדת במבחן המציאות
חותך במחיר: מאסק מנסה להציל את הסייברטראק
ולכן זה לא יעבוד פה
בישראל, מודל כמו של נורווגיה לא יכול להתממש כמובן. תקציב המדינה נשען משמעותית על מס קנייה ומע״מ על רכב, ולכן הפחתה ארוכת טווח במס על חשמליות מקטינה מקור הכנסה מרכזי, ואין לנו כמובן כרית ביטחון של קרן נפט. בנוסף, המדיניות המקומית, או הגחמות של הממשלה בכל הכרוך ברכב חשמלי ומיסוי משתנות על בסיס חודשי, מה שיוצר כאן חוסר וודאות מוחלט. לכך מצטרפת תלות גבוהה בציי ליסינג והעדר תכנית שרואה לפחות עשר שנים קדימה ותשתית טעינה בפיזור רחב. במילים אחרות, אל תעצרו את הנשימה.
כתבות אחרונות
-
אלי שאולי, 05/03/2026MG סייברסטר - מבחן דרכים
-
ניר בן טובים , 04/03/2026מהירות מופרזת: זה לא נגמר בשלילה - המדינה מוכרת לך את הרכב
-
ניר בן טובים , 04/03/2026מחסור בטויוטה ראב4 בעולם: האם ישראל הבאה בתור?
-
רוני נאק, 03/03/2026אומודה 7 – מבחן דרכים
-
יואל פלרמן, 03/03/2026מסירות פברואר – קצת פחות. מותג אומודה-ג'אקו מוביל
-
מערכת אוטו, 01/03/2026הגברת הראשונה של ענף הרכב: עתליה שמלצר הלכה לעולמה
-
ניר בן טובים , 01/03/2026לא גימיק: תצוגה עילית הפכה לפיצ׳ר מרכזי ברכב המודרני
-
ניר בן טובים , 01/03/2026סיטרואן משדרגת: 225 כ״ס ל-C5 איירקרוס, דיזל חוזר לברלינגו
-
יואל פלרמן, 27/02/2026דאף XF/XFC 4x8 – ארבע שנות אחריות