הקדמה. לאו מילתא זוטרתא היא: עם אותו רשיון נהיגה סיני יצאנו לדרכים, וכידוע לכל מי שעקב אחרי המפגשים של עיתונאי הרכב עם דגמי סין בסין עצמה – כל שהיה עד כה בנהיגה הסתכם במסלול קטן אחד, שני סוגי התנסוות. וזהו.

עם זאת, ההתחלה לא הרטיטה. הנהיגה הייתה בקצב איטי, בשיירה, ומספר פעמים עצרנו לטובת צילומים. הכבישים עצמם גם ביציאה מהעיר, גם הבין־עירוניים, ישרים, בעלי שלושה נתיבים, מאפשרים מעט התוודעות עם הרכב, בוודאי כאשר התוואי קצר, 120 ק"מ, וברכב שני נהגים.

אבל, מתישהו פנינו לעבר כביש כפרי מהסוג ההוא עם נתיב אחד, היו בו פיתולים כאלה ואחרים, ובסוף, בדרך לנקודת הסיום, גם דרך כביש מהיר, גם בכזה משני, פצחנו כבר בנהיגה בקצב ראוי, במהירות ככתוב.

ג'אקו 5 - נהיגת התרשמות
צילום: יואל פלרמן

הדבר עצמו. ג'אקו 5 הוא דגם פנאי קטן הנמצא בצד הגדול של הקטגוריה (וכמו אומודה 3, גם ההפך), הוצג בפברואר השנה, מוצע בגרסה היברידית־נטענת ובכזו חשמלית. בסיס הגלגלים 262 ס"מ, האורך 438 ס"מ, הרוחב 186 ס"מ, הגובה 165 ס"מ ונפח תא המטען 480 ליטרים, עד 1180 ליטרים עם קיפול מושבים. לגרסה החשמלית EV מנוע חשמלי קדמי המייצר 210 כ"ס (155 קילוואט) ו־29.4 קג"מ (288 נ"מ), משך ההאצה ל־100 קמ"ש הוא 7.7 שניות והמהירות המרבית היא 172 קמ"ש. לרכב סוללה של 61.1 קוט"ש, זו טובה לטווח של 400 ק"מ והספק הטעינה המהירה הוא 120 קילוואט. 

ג'אקו 5 - נהיגת התרשמות
צילום: יואל פלרמן

בסביבת הנהג לוח מחוונים מוקרן וצג מרכזי משולבים במסגרת אחת, כל־אחד בגודל "10.25. בין המושבים בורר מצבים מגודל, דומה לבוררי הילוכים אוטומטיים, ומעבר לכך כמעט ואין פקדים פיזיים, כמקובל כיום. 

התרשמות. העיצוב של הגרסה החשמלית שונה מזה של הגרסה ההיברידית; זו האחרונה מאופיינת בסבכה המגודלת המוכרת כבר בארץ, הרכב החשמלי בו נהגנו חזית נטולת סבכה במופע מזוות, ניצב לקרקע, מזכיר קצת את ג'אקו 6 המזוות כולו, ומכריז כי הוא יוצא מאזור הנוחות של העיצוב הגנרי של רכב חשמלי סיני. בכל אופן בשתי הגרסאות הפרופיל דומה, מאוד, לזה של דגמי לנד רובר; תאגיד צ'רי מייצר אותם בסין והמעצב הגיע משם.

ג'אקו 5 - נהיגת התרשמות
צילום: יואל פלרמן

עיצוב סביבת הנהג אף הוא יוצא מהסידור הרגיל של קווים אופקיים ומסך דמוי טאבלט במרכז, לוח מחוונים זעיר מאחור, והתוצאה הומוגנית ונאה, וקונסולה מרכזית נאה מוסיפה למקדם המכובדות. על כך מתווספים משטחים "שמנים" למגע, המרקם מוצלח – וכל אלה יוצרים מקום שנעים לשהות בו. וכן, הממשק נהג־מערכות מבוסס על מסע־בין־תפריטים במסך המרכזי, אבל הוא לא היה מורכב מדי, ובהינתן מעט הזמן להתאקלמות נראה שהמצב בתחום זה סביר.

תנוחת הנהיגה טובה, שדה הראייה לפנים כנדרש ברכב פנאי, זה שמעניקות המראות טוב פחות. מושב הנהג נוח, אך הקשחה ראויה לגב התחתון תתקבל בברכה.

ג'אקו 5 - נהיגת התרשמות
צילום: יואל פלרמן

נהיגה. כאמור, בהתחלה לא באמת אפשר היה להתרשם מביצועי הרכב, אבל לקראת הסוף בהחלט כן; עקיפה אחת של סמי־טריילר – הם ארוכים בארבעה מטרים מאשר כאן – כאשר שני נתיבים היו לאחד נעשתה בקלות רבה; הקטע האחרון בכביש המהיר בואכה אחד מקומי הייתה בקצב מהסוג המוכר כאן, ול־J5 EV לא הייתה בעיה לנהוג בו בנינוחות ראויה.

נוחות הנסיעה היא בבחינת 'צריך עיון בישראל', אבל התרשמות ראשונה מסתכמת בכך שהבולמים נוקשים מעט, ומהלך ראשון מעט קצר, ועניין זה נכון בייחוד וכרגיל מאחור. במהירויות גבוהות יותר נוחות הנסיעה הייתה טובה יותר. אז אפשר היה להתרשם משאון הצמיגים שנשמע כבר לקראת 40-50 קמ"ש ומהיעדר רעש הרוח שנשמע ממש במעט מעל 110-120 קמ"ש. הערה: בשלב זה לא ידוע עם איזה צמיגים יגיע הרכב לישראל.

לא פגשנו באתגרי פניות, אבל הרכב נע באופן ראוי וזורם גם בקטעים המעוקלים והצרים יחסית. והנה הפתעה: מערכת הבלימה של הרכב אפשרה עצירה עם מינון נשלט, כמעט כמו במכונית שאין לה מערכת רגנרטיבית. זו, אגב, נשלטת דרך המסך, יש לה שני מצבים והיא בסדר במצב החזק, לא ממש מורגשת בחלש. 

ג'אקו 5 - נהיגת התרשמות
צילום: יואל פלרמן

ג'אקו J5 – יש לנו גם בבנזין

הקדמה. אותו ג'אקו J5 מוצע גם בגרסת בעירה פנימית בלבד, העיצוב שלה מחבר אותה לדגמים הגדולים, J7 ו־J8 – גם סביבת הנהג, עם צג מרכזי גדול ולוח מחוונים נפרד – וכדי לסגור את הפינה הזאת נהגנו בגרסה זו במסלול. המסלול, כמקובל בסין, אינו מורכב מדי, או גדול מדי, או מאפשר התרשמות מבוססת למדי. ובכל זאת. 

הדבר עצמו. כאן יצוין כי לגרסה זו מנוע טורבו־בנזין 1.6 ליטר המייצר 140 כ"ס ו־28 קג"מ, התיבה דו־מצמדית עם 7 הילוכים וההנעה קדמית. כל אלה מסדרים לרכב 10.2 שניות ל־100 קמ"ש ועד ל־180 קמ"ש. 

התרשמות. ההופעה של דגם זה, בגלל הסבכה המגודלת והבוהקת, רבת נוכחות, לא מעודנת, ואני מעדיף את זו של הגרסה החשמלית. 

נהיגה. במסלול, שכלל מבחן בלימה, היה גם חצי עיגול תחום בקונוסים, ומסלול סללום. הרכב עמד יפה בטלטולים ולא איבד אחיזה. ההגה כאן, כך התחושה הראשונית, מעט מוצלח יותר מאשר זה שבגרסה החשמלית, וכישורי הבלימה נאים בהחלט.