אחרי סין – גם אצלנו? המלחמה על סוללות הרכב החשמלי
לקראת גל מיחזור ראשון בהיקף עצום, סין מחייבת גריטת סוללות יחד עם הרכב, מציגה “דרכון סוללה” ומטילה קנסות כבדים
סין נערכת לאתגר סביבתי ותעשייתי הולך וגדל בענף הרכב החשמלי. החל מאפריל הקרוב, סוללות של כלי רכב חשמליים יחויבו בגריטה כחלק בלתי נפרד מהשמדת הרכב עצמו. המהלך נועד למנוע פירוק בלתי חוקי ושימושים לא מפוקחים בסוללות משומשות, כך הודיע משרד התעשייה וטכנולוגיית המידע.
הרקע לצעד הוא גל מיחזור ראשון הצפוי בשנים הקרובות. לפי הערכות הממשלה, עד 2030 עלולים להצטבר בסין כמיליון טון של סוללות משומשות, עם הגעת הדורות הראשונים של רכבים חשמליים לסוף חייהם. עד כה, רגולציה לא אחידה ואכיפה חלשה אפשרו פעילות של סדנאות לא מוסמכות, עם סיכונים סביבתיים ובטיחותיים.
ענישה מחמירה ופיקוח הדוק
התקנות החדשות כוללות סנקציות משמעותיות: קנסות של עד 50 אלף יואן (כ-25 אלף שקל), השעיה זמנית של פעילות ואף שלילת רישיון. לפי גורמים בענף, המטרה היא לדחוק החוצה גורמים בלתי חוקיים ולחזק חברות פירוק ומיחזור מקצועיות ומפוקחות.
בלב הרפורמה עומד “דרכון סוללה”. כל סוללה תסומן בקוד הכולל מידע על מקור, הרכב כימי ויעד מיחזור, ויאפשר מעקב אחריה לאורך מחזור החיים. יצרני סוללות ויצרני רכב יחויבו להקים שירותי מיחזור בכל המחוזות. במקביל, סין מצמצמת שימושים משניים בסוללות מרכב חשמלי, למשל בכלים קלים כמו קורקינטים, בטענה לבלבול צרכני וקשיי בטיחות. תקנות נפרדות יפורסמו גם לכלי רכב עם החלפת סוללות.
ומה בישראל?
בישראל, הטיפול בסוללות של כלי רכב חשמליים מוסדר כיום בעיקר באמצעות חקיקת פסולת כללית והתחייבויות היבואנים, ולא דרך מנגנון ייעודי לרכב חשמלי. האחריות לאיסוף ולמיחזור סוללות ליתיום יון מוטלת על היצרנים והיבואנים תחת פיקוח של המשרד להגנת הסביבה, אך אין מערכת מעקב אחידה המלווה את הסוללה מרגע הייצור ועד לגריטה.
בפועל, מרבית הסוללות מטופלות דרך ערוצי היבואנים, בעוד שהרגולציה טרם נבחנה מול היקפים גדלים של רכבים חשמליים מזדקנים, ייבוא מקביל או שימוש משני. על רקע הזינוק במספר הרכבים החשמליים בישראל בשנים האחרונות, המהלך הסיני מייצג פער שעשוי להפוך רלוונטי גם לפתחו של משרד התחבורה.
בהיבט הצרכני, שאלת הטיפול בסוללה משפיעה גם על שוק היד השנייה: אחריות, ערך גרט והוודאות לגבי גורל הסוללה בסוף חיי הרכב. כל עוד אין בישראל מנגנון שקיפות דומה, מדובר באי וודאות שעשויה ללוות את השוק בשנים הקרובות.
כתבות אחרונות
-
אלי שאולי, 16/02/2026 -
אלי שאולי, 16/02/2026ראיון עם מנכ"ל IM: "בסוף יישארו פחות מעשרה מותגים סיניים"
-
שרון ביידר, 16/02/2026הנהגים מפריעים למירי רגב לנהל גן עדן מוטורי
-
ניר בן טובים , 16/02/2026דיווח: טסלה רודסטר תוצג באפריל
-
אלי שאולי, 15/02/2026מינויים בענף: גילי פריאנטה ימונה למנכ"ל קבוצת סמלת
-
אלי שאולי, 15/02/2026אקספנג G9 המחודש בארץ: המחיר החל מ-260,000 שקלים
-
אוהד אלגוב, 15/02/2026ריינג' רובר איווק המחודש – מבחן דרכים
-
ניר בן טובים , 15/02/2026אחרי הידיות: סין יוצאת נגד ההגה המיותר של טסלה
-
ניר בן טובים , 15/02/2026החזרה המפתיעה של מנוע הדיזל