צפוף על הכביש (צילום: רועי צוקרמן)
מספר כלי הרכב בעולם חצה לראשונה את רף המיליארד, ועמד בשנת 2010 על 1.015 מיליארד יחידות. מחקר של חברת ווארד מגלה כי בשנת 2010 חל גידול של קרוב ל-4% במספר כלי הרכב הקיימים בעולם, והוא עלה מ-980 מיליון יחידות בשנת 2009 ליותר ממילארד אשתקד. מדובר במספר כפול מאשר בשנת 1986, אז מספר כלי הרכב בעולם עמד על חצי מיליארד.
מהנתונים עולה כי לצמיחה, בשיעור של כ-35 מיליון מכוניות, אחראי בעיקר השוק הסיני, שם נרשם גידול של כמעט 17 מיליון כלי רכב במהלך 2010. אבל השוק הסיני האדיר עדיין רחוק ממיצוי הפוטנציאל, וקיימות בו 78 מיליון מכוניות בלבד – זאת בהשוואה לכמעט 240 מיליון מכוניות בשוק האמריקני, שהוא הגדול ביותר מבחינת מספר המכוניות הנוסעות על הכביש, ובעל מספר המכוניות הגבוה ביותר ביחס לאוכלוסיה.
וכך בעוד שבסין כ-17 תושבים לכל כלי רכב, בארה"ב 1.3 תושבים בלבד לכל מכונית ובאיטליה 1.45 תושבים. צרפת, יפן ובריטניה לא רחוקות מאחור, עם יחס של 1.7 תושבים לכל כלי רכב, בעוד שבשוק ההודי העצום יש מכונית אחת לכל 56 בני אדם.
ובישראל?
נתונים שפרסמה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, המתייחסים לשנת 2010, מגלים כי בישראל נעות 2.05 מיליון מכוניות פרטיות, ועוד כחצי מיליון כלי רכב משאר הסוגים (בעיקר משאיות ואוטובוסים). מדובר בצמיחה של יותר מ-4% במצבת כלי הרכב המקומית בהשוואה לשנת 2009, אך בישראל עדיין רמת מינוע נמוכה יחסית בהשוואה לשווקים המפותחים, והיא עומדת על כ-3.7 תושבים לכל מכונית.