קופרה עוקפת את המס על רכב סיני
האיחוד האירופי מעניק פטור נקודתי לטווסקאן מהמכס הכבד שהוטל על חשמליות מסין, בכפוף למחיר מינימום
בשורה חשובה לקבוצת פולקסווגן. הנציבות האירופית אישרה להחריג את הקופרה טווסקאן מהמכס הנוסף שהוטל ב-2024 על מכוניות חשמליות שמיוצרות בסין. ההחלטה פורסמה ביומן הרשמי של האיחוד ומתייחסת ספציפית לדגם הזה בלבד, ולא לכלל הרכבים שמיובאים מסין.
הרקע, כזכור, הוא חקירת סבסוד שפתח האיחוד האירופי נגד יצרניות רכב חשמלי סיניות, בטענה שהן נהנות מתמיכה ממשלתית שמאפשרת להן למכור באירופה במחירים נמוכים מאוד ולפגוע בתחרות המקומית. בעקבות החקירה, הוטל מס נוסף מעבר למכס הקבוע של 10 אחוזים. במקרה של הטווסקאן, שיעור המס הכולל הגיע ל-30.7 אחוזים.
הטווסקאן, שמחיריו מתחילים בישראל ב-243 אלף שקל, מיוצר בסין במסגרת מיזם משותף של קבוצת פולקסווגן במחוז אנחווי. כפי שהוסבר על ידי הנציבות, "בהתאם לרגולציה האירופית, יצרן רשאי לנהל משא ומתן על החרגה נקודתית לדגם מסוים", וזה המסלול שבו בחרה חטיבת הפרטיות של פולקסווגן עבור המותג הספרדי.
הפטור שניתן הוא עדיין במסגרת הגבלות. למשל, נקבעה מכסה שנתית של כלי רכב שניתן לייבא במסגרת ההחרגה הזו, וכן מחיר מינימום מחייב לייבוא, כדי למנוע תחרות במחירי הפסד. בנוסף נקבע כי "יהיה יבואן רשמי אחד בלבד באירופה, חובת דיווח מפורטת לרשויות ואפשרות לביקורות ואימות נתונים".
מעבר לכך, פולקסווגן התחייבה להשקיע בייצור רכב חשמלי בתחומי האיחוד האירופי. המשמעות היא כי אירופה מוכנה להקל עליה במיסים, אך דורשת תמורה בדמות חיזוק הייצור המקומי והשרשרת התעשייתית באיחוד - כלומר לתת גיבוי לענף התעסוקה, בין היתר.
הפרטים נשמרו חסויים
מבחינת המסלול האירופי, ביטול המס הנוסף עשוי לשפר את יכולת התמחור של הטווסקאן מול מתחרים אירופיים וסיניים. במקביל, ההחלטה שוב ממחישה לנו את המתח שנוצר בין הרצון להגן על התעשייה המקומית שמאוד חוששת מהפלישה הסינית לבין השאיפה לשמור על שוק מאוד מגוון לצרכן בעידן החשמלי.
בישראל
לכאורה, מדובר במהלך אירופי פנימי. אבל יש לו משמעות רחבה יותר. אירופה היא שוק היעד המרכזי של קופרה ושל קבוצת פולקסווגן לדגם הזה. אם המס היה נשאר במלואו, הדגם היה מתייקר משמעותית באירופה, מה שעלול היה לפגוע בכדאיות הייצור ובהיקפי הייצוא.
בנוסף, ההחלטה משקפת מגמה מסוימת; אם אירופה מתחילה לאפשר פטורים בתמורה להשקעות מקומיות, יצרנים נוספים עשויים לבחון אפיקים דומים. זה עשוי להשפיע בעתיד גם על מדיניות סחר מורחבת כלפי רכב שמיוצר בסין, תחום שבו גם השוק הישראלי תלוי במידה רבה לאור הכמויות שמוזרמות לכבישים שלנו.
כתבות אחרונות
-
יואל שוורץ, 11/02/2026 -
ניר בן טובים , 10/02/2026BYD משדרגת את אטו 3
-
ניר בן טובים , 10/02/2026MG4 המחודשת בישראל - החל מ-142,888 שקלים
-
ניר בן טובים , 10/02/2026קיה ספורטאז' ונירו הייבריד - גרסאות חדשות בארץ
-
ניר בן טובים , 10/02/2026המיליארדים שנשרפו בדרך לחשמל
-
שרון ביידר, 10/02/2026המיתוס נשבר: כך נראית התחזוקה האמיתית של טסלה
-
ניר בן טובים , 10/02/2026בין חשמל לרטרו: הפרארי הראשונה בלי מנוע בעירה
-
ניר בן טובים , 09/02/2026שיאנית הריקולים של 2025: פורד מובילה גם בזירה העולמית
-
עו"ד עמרי ארגמן, 09/02/2026כך הפך דוח תנועה לקרב אבוד מראש