סיטרואן C4 X המחודש - מבחן דרכים
מתלבטים בין משפחתית לרכב פנאי? C4 X משלב.ת בין הגישות. זמן קצר אחרי המהדורה המחודשת מצטרפת לדגם גרסה היברידית-מתונה. המחיר מפתיע
לאחר שנה של כמעט קיפאון בפעילות, סיטרואן ישראל נכנסה ל-2026 מלאת מרץ והציגה לא מעט דגמים חדשים, מחודשים וגם גרסאות נוספות.
דגם אחד שעבר מתיחת פנים הוא C4 X – שילוב מקורי של מכונית משפחתית עם מרכיבים אופייניים של דגם פנאי. דגם זה הוצג לראשונה ב-2022, שנתיים אחרי הדור השלישי של C4 הקצרה ממנו. שני דגמים אלה עברו מתיחת פנים ב-2024, ונוספה להם גרסה היברידית-מתונה, ו-C4 X המחודשת עם יחידת הנעה זאת היא שהתייצבה למבחן.
הקשר, פרטים
לא מכבר פרסמנו את כתבתו של קינן כהן על עשרה יהודים שהטביעו חותם על תעשיית הרכב העולמית, ומקום של כבוד נשמר בה לאנדרה סיטרואן. סיטרואן שאף להפוך את המכונית לעממית ונגישה, כזו שתהיה לא רק לעשירים אלא נגישה לכל, וכדי ליצור מכונית כזו סיטרואן היה ראשון באירופה שייצר רכב בסרט נע. עם השנים ייצרה סיטרואן דגמים ממש עממיים (דה שבו, אמי 6, GS, ויזה) וממש בחלק העליון (טרקסיון אוונט, DS, XM SM ו-CX), ובעשורים האחרונים, עם תום כהונתה של מכונית הסלון C6 ב-2012, היא מתמקדת בדגמי אמצע הדרך, מוסיפה הצעות עממיות ממש.
על החיבור הזה התייצב הדגם החדש, שיש לו מאפיין חשוב נוסף, כזה העושה אותו לקרוסאובר אמיתי: מרכב מוארך המשלב מבנה של סדאן-קופה, פריטי אבזור ומרווח גחון של רכב פנאי, שימושי ואופנתי בבת אחת. בעברית נוצרת בעיה: אם לקרוא לה היא (מכונית) או הוא (רכב פנאי).
הרכב מבוסס על הגרסה המוארכת של הפלטפורמה הקטנה של סטלנטיס (CMP שמקורה בפיג'ו-סיטרואן) המשרתת בעיקר דגמי סופרמיני; בסיס הגלגלים של משפחתית מהמניין, 267 ס"מ, אורכו כעת גדול ב-2 ס"מ ל-460 ס"מ (פגושים שונים), רוחבו כשהיה, 180 ס"מ וכך גם גובהו, 153 ס"מ. האורך גדול מזה של C4 ב-24 ס"מ, הרוחב ממש קצת פחות מאשר משפחתית, הגובה הרבה יותר. למרות העיצוב לרכב אין תא מטען אחור ודלת חמישית, אלא נפרד ודלת תא מטען בהתאם. נפח תא המטען גדול ב-140 ליטרים מאשר זה ב-C4.
או בקיצור: קרוסאובר אמיתי.
מעבר למתיחת הפנים, עבר הדגם שינוי משמעותי מאוחר יותר, ב-2025, ולאחר שהחל כבר שיווק המהדורה המחודשת. שינוי זה הוא הטעמת יחידת הכוח ההיברידית-מתונה החדשה ב-CX 4 הזהה לאלה המשרתות דגמים רבים של סטלנטיס.
הבסיס הוא מנוע הטורבו-בנזין 1.2 ליטר 3 צילינדרים החדש המייצר כעת 136 כ"ס ו-23.4 קג"מ וחובר אליו מערך היברידי מתון (48 וולט) הכולל מנוע חשמלי המנפק 22 כ"ס ו-5.2 קג"מ, ליצירת הספק משולב של 145 כ"ס (אין נתון מומנט משולב). התיבה כאן היא דו-מצמדית עם 6 הילוכים, משך ההאצה ל-100 קמ"ש הוא 8.1 שניות והמהירות המרבית 210 קמ"ש. להשוואה, בגרסה הקודמת 130 כ"ס, תיבה אוטומטית עם 8 הילוכים, 10.9 שניות ו-200 קמ"ש.
דגם זה מוצע רק ברמת האבזור 'מקס', ובמפרט: תאורת לד, חישוקי "17, תצוגה עילית, מפתח חכם, טעינה אלחוטית. למרות שרשמית היא יקרה מ-C4 רגילה (מיד) החישוקים קטנים יותר ("17 לעומת "18 שהיו כאן קודם) ומושב הנהג חסר תפעול חשמלי ועיסוי.
ובכן, המחיר הרשמי של דגם זה בתחילה היה נמוך מזה של משפחתיות טויוטה קורולה או סקודה אוקטביה, ועמד על 155,000 שקלים. אלא שכעת עם ההנעה החדשה הוא מוצע במחיר נמוך בהרבה: 135,000 שקלים. יצוין כי גם לסיטרואן הזה אחריות של 5 שנים.
עיצוב, נראות
במסגרת מתיחת הפנים יישרה החזית קו עם דגמי סיטרואן החדשים: סבכה שונה, הסמל החדש, תאורת לד עדכנית ומאחור הוחלפו יחידות התאורה, כיתובים וסמלים. במבט ראשון קשה להתלהב מהלוגו החדש שנראה גדול ובולט מדי ופוגם במראה החזית. לפני כן, כאשר הסמל היה חלק מהסבכה, עיצוב החזית נראה נכון יותר, בעיקר הומוגני.
החלק הקדמי דומה לזה של C4 העכשווית, וכמובן שהחלק האחורי שונה לגמרי. הקורה המשופעת, קו הדופן המתרחב, ויחידות התאורה המיוחדות יוצרים רושם מכובד של רכב גדול, והקו האלכסוני פחות מעודן מאשר ההאצ'בק C4. למרות שהחישוקים קטנים יותר, הדבר אינו מפריע לנראות. ולסיכום הנראה: המכונית הזאת נראית מרשימה.
סביבת נהג, נוסעים
סביבת הנהג נעימה לעין, המבנה הבסיסי שלה נכון וחלקים רבים ממנה עשויים חלקי פלסטיק פשוטים. ביחוד בולט דיפון הדלתות השחור ומכסה תא הכפפות המחודש ומנגנון הפתיחה שאינם מספיק איכותיים. מנגד, הריפוד נעים ונאה. תא הכפפות עצמו ענק אבל המגירה הנפרדת שהייתה מעליו נעלמה. המחוונים מוקרנים וגדולים יותר, המסך המרכזי באותו גודל ("10) אך הוא משודרג, כולל ניווט מקורי וצימוד סלולרי.
שילוב מספר פקדי קיצור דרך שמכניסים באופן מהיר לעניינים מאוד מסייע. כך האפשרות לניתוק מהיר של מרכיבים במערך הבטיחות. בנוסף תפעול חיצוני לבורר מצבי הניהוג ובמיוחד לבקרת האקלים; הערות: החיווי קצת חלש ומיקום הפקדים מעט נמוך.
המחוונים המחודשים שקועים מדי ובימי שמש חזקים אינם מוארים מספיק. הם אינם נאים במיוחד אבל כוללים תצוגה עם מידע נכון, כולל אפילו מד סל"ד. גם התצוגה העילית, שנראית פשוטה, מתגלה כיעילה ואינה שגרתית בדגמים כאלה. ואם הבורר כרגיל נראה קצת קטן מדי, חשובים ויעילים בהרבה הם פקדי ההילוכים מאחורי ההגה.
כרגיל בדגמי אחרים של סטנלטיס, פעולת אחדים איטית, כמו ההתנעה, תצוגת מידע או החלפת מצבי ניהוג.
לא רק הריפוד חדש אלא בעיקר המושבים הקדמיים שונים. התחושה בתחילה מעט מוזרה, כי מרכז משענת הגב רחב, מעט בולט לפנים, אלא שבמהלך הנהיגה המושב היה נוח. מנגד, מנגנון הכיוון מעט מסורבל. תנוחת הישיבה אינה מושלמת מכיוון שהדוושות מעט קרובות מדי. המפתנים המאוד גבוהים ורחבים, דורשים תשומת לב בכניסה וביציאה.
מאחור המרחב נאה עבור סדאן שאינה ענקית, ומרווחי הרגליים והראש מספקים. זווית המשענת מוטה מעט לאחור וכך גם מיקום המושב. איכות הדיפון בדלתות טובה פחות מאשר מלפנים, ובמרכז יש פתחי מיזוג.
תא המטען גדול מאוד, אך בגלל דלת רגילה (כמו בסדאן) המפתח אינו גדול וזה אינו עוזר להגיע לאותם דברים שנוטים להתגלגל לקצה.
מנוע, ביצועים
יחידת הכוח ההיברידית הזאת מוכרת מדגמים רבים אחרים של סטלנטיס במותגי אלפא, ג'יפ, סיטרואן, פיאט, פיג'ו. ומה שנכן איתם נכון גם כאן: הביצועים נאותים, צריכת הדלק (בהמשך) טובה; כישורי ההאצה מהמקום ממש בסדר, צבירת מהירות גם, נטייה מוגברת לתנועה בחשמל בעיר וגם מחוצה לה. מנגד, חסר מחץ במצבי עומס כמו בהאצות ביניים ועקיפות מאתגרות, גם בגלל שילוב מעט איטי של התיבה להילוך נמוך יותר. עם זאת, היכולת משתפרת במצב 'ספורט', גם עם שילוב הילוכים ידני.
בימי המבחן שהיו בחום גבוה, בזמן שהרכב עבר לגלישה בחשמל, עוצמת המיזוג פחתה. ניתן לפתור בעיה זאת באמצעות נטרול מערך הדימום/התנעה ברכב. פעולת מכלול התנועה אינה חלקה וזורמת בחניה ובזחילה, וגם ההפך: האצה נחושה מהמקום אינה חלקה מספיק.
צריכת הדלק בשימוש רגיל מצוינת, וזו עמדה על 16.5 ק"מ/ל' מרשימים לרכב היברידי-מתון. ביום המבחן המאומץ זו הגיעה ל-13.3 ק"מ/ל'. יש יתרון למכונית נמוכות יחסית עם חישוקים לא גדולים.
נוחות, התנהגות
במשך שנים בנתה סיטרואן מורשת של הצטיינות בתחום נוחות הנסיעה. C4 X מעניקה לנוסעים נוחות נסיעה ראויה, בעיקר בזכות הבולמים המקוריים שלה, PHC (ר"ת Progressive Hydraulic Cushions; כריות הידראוליות פרוגרסיביות) – מבוססים על שתי כריות הידראוליות בתוכם, לשיכוך ולהחזרה טובים מאשר עם מעצורים רגילים. בנוסף, הצמיגים (215/60-17) יכולים להשתתף גם הם בטיפול במהמורות קטנות בזכות דופן גבוהה יחסית.
עם זאת, בתנאים מורכבים נראה כי איכות פעולת המתלים אינה אחידה. בעיקר, הכיול רך מעט, והדבר מורגש בירידה מפסי האטה או במעבר על שיבושי רוחב גדולים, והריסון חסר מעט בכביש גלי. עם זאת, היכולת הכוללת בתחום זה טובה למדי. רעשי הרוח מוחשיים ורעשי הכביש פחות.
C4 X הוא לא ממש רכב פנאי, אבל בכל זאת ירדנו אתו לשבילים שם, ומרווח הגחון שלו סביר לנסיעה כזאת (15.6 ס"מ). הוא אינו מפגין חוסן מבני רב, מעט רעשים נשמעים, אבל הוא נוח על אבנים קטנות, פחות במעבר על בורות.
היכולת הדינמית של רכב זה ראויה, והוא פונה היטב גם בעומס, מתנהל באופן סולידי בכביש המפותל. להגה משקל סביר המשתפר ככל שעולה המהירות, והוא בהחלט ראוי במצב 'ספורט'. בעומס של ממש, חטיבת הכוח יכולה לגרום ללחימת הגה ומעט אובדן אחיזה על גלי כביש; ככה זה עם מנוע חשמלי. הבלמים צפויים וברורים כשהבלימה הרגנרטיבית המובנית מורגשת בעיר אך עושה עבודה מועילה.
סיכום, תמורה
כבר לפני עשור הכריזו אנשי סיטרואן בהובלתה של המנכ"לית דאז לינדה ג'קסון כי הם מכוונים ליצור דגמים של אמצע הדרך שיהיו נעימים ונוחים; C4 X היא כזאת. לזכותה עיצוב מקורי, ביצוע כנדרש, שימושיות טובה, ביצועים סבירים ברוב מצבי הנהיגה, צריכת דלק מצוינת, נוחות נסיעה ויכולת דינמית ראויות. לחובתה אבזור שאינו עשיר, ביצועים תחת עומס. במחירה הרשמי, 155,000 שקלים, היא מעניקה תמורה ראויה בהשוואה למשפחתיות כמו טויוטה קורולה, יונדאי אלנטרה או סקודה אוקטביה המככבות בציי רכב, גם אם C4 הרגילה מעניקה תמורה משופרת בגלל מחירה, 149,000 שקלים. אבל, במחירה הנוכחי, 135,000 שקלים, זוהי מציאה של ממש, ולאלה החוששים משם המותג יוזכרו אחריות ל-5 שנים/120,000 ק"מ, טיפולים בחינם ל-3 שנים במסגרת חבילת 'סיטיזן', גם טרייד אין לפי מחירון.
יתרונות
- מחיר אטרקטיבי
- צריכת דלק
- נוחות נסיעה
- תא מטען גדול
- ביצועים משופרים
חסרונות
- אבזור לא מהעשירים בקטגוריה
- איכות חומרים בינונית
- רעשי רוח במהירות גבוהה
שאלות ותשובות
כמה היא עולה והאם המחיר תחרותי?
המחיר הוא 135,000 שקלים. מדובר במחיר אטרקטיבי במיוחד שהופך אותה לאחת העסקאות המשתלמות בקטגוריה.
איזו מערכת הנעה יש לה?
מערכת היברידית-מתונה (48V) עם מנוע טורבו-בנזין 1.2 ליטר ומנוע חשמלי קטן. ההספק המשולב הוא 145 כ”ס ותיבת ההילוכים היא דו-מצמדית עם 6 הילוכים.
איך הביצועים?
הביצועים טובים בהחלט לשימוש יומיומי. התאוצה ל-100 קמ”ש אורכת 8.1 שניות והיא מרגישה זריזה יותר מהגרסה הקודמת. תחת עומס או בעקיפות ארוכות חסר מעט כוח.
מה צריכת הדלק בפועל?
במבחן התקבלה צריכת דלק של 16.5 ק”מ לליטר בנהיגה רגילה ו-13.3 ק”מ לליטר בנהיגה מאומצת – נתונים טובים מאוד.
האם היא נוחה לנסיעות ארוכות?
כן. נוחות הנסיעה היא אחת מנקודות החוזקה הבולטות של הדגם בזכות כיול מתלים ייחודי ובולמי PHC של סיטרואן.
כמה מרווח יש למשפחה?
המרחב מאחור טוב, מרווח הראש והרגליים מספק, ותא המטען גדול מאוד. החיסרון הוא שפתח ההטענה צר יחסית בגלל מבנה הסדאן.
איך רמת האבזור?
האבזור כולל תצוגה עילית, מפתח חכם, טעינה אלחוטית, מסך מולטימדיה מתקדם ותאורת LED. מצד שני, יש מתחרות שמציעות אבזור עשיר יותר.
איך היא מתנהגת בכביש?
ההתנהגות בטוחה וצפויה. היא אינה ספורטיבית, אך מציעה אחיזה טובה והתנהלות רגועה ונעימה גם בכבישים מפותלים.
למי היא מתאימה?
למי שמחפש אלטרנטיבה שונה ממשפחתיות הליסינג הרגילות, עם דגש על נוחות, חסכון בדלק, שימושיות ותמורה גבוהה למחיר.
כתבות אחרונות
-
ניר בן טובים , 10/06/2026"נהיה מספר 1 בעולם": היעד החדש של BYD
-
אלי שאולי, 10/06/2026ניסאן קשקאי E-פאוור החדש בארץ – המחיר החל מ-195,000 שקלים (190,000 שקלים בהשקה)
-
אלי שאולי, 10/06/2026ב.מ.וו חטיבה M – גרסאות חדשות, הוזלות גדולות
-
ניר בן טובים , 09/06/2026אודי Q7 החדש נחשף רשמית
-
ניר בן טובים , 09/06/2026הפנטגון נגד BYD: "קשורה למאמץ הצבאי של סין"
-
ניר בן טובים , 09/06/2026"כמו שעברו מסוסים למכוניות": פולקסווגן סימנה את קיצו של הבנזין
-
ניר בן טובים , 09/06/2026המבוך/ סיטרואן נפרדה מהפיורטק. אבל גם מהדיזל
-
אלי שאולי, 09/06/2026רן ביאר מונה למנהל מותג אומודה-ג'אקו
-
אלי שאולי, 09/06/2026מותג ארקפוקס של באיק הסיני בדרך לארץ