סוזוקי ויטארה 2021 חוות דעת
-
רקע כללי
בדורות הקודמים של סוזוקי ויטארה, מדובר היה ברכב פנאי בעל יכולות שטח משמעותיות. בדור הרביעי, שמוצע בישראל מאוגוסט 2015, הפך ויטארה לרכב פנאי רך. הוא גם קטן מקודמו (מבוסס על פלטפורמה מקוצרת של סוזוקי קרוסאובר), כך שגם בהיבט הזה קיים שוני ביחס לעבר, והוא שייך לקטגוריה אחרת וקטנה יותר בה נמצא את ניסאן ג'וק, סיאט ארונה ואחרים.
בתחילת דרכו שווק הדגם בישראל עם מנוע בנזין אטמוספרי בנפח 1.6 ליטר (120 כ"ס), תיבה פלנטרית 6 היל' והנעה קדמית או כפולה (All Grip).
מפברואר 2019 מוצע בישראל ויטארה לאחר מתיחת פנים, עם שני מנועי טורבו לבחירה: 1.0 ל', 3 ציל' (112 כ"ס) ו-1.4 ל', 4 ציל' (140 כ"ס). לשניהם אותה תיבה אוטומטית 6 הילו', כאשר רק גרסת ה-1.0 ל' מוצעת עם הנעה קדמית או כפולה, ומנוע ה-1.4 ל' עם הנעה קדמית בלבד.
מערכות בטיחות מתקדמות לא מוצעות בישראל כלל, למרות שכאלו מוצעות בחו"ל מיומו הראשון של הדור הנוכחי.
-
עיצוב ונוכחות
הופעתו החיצונית של ויטארה מוצלחת למדי. הוא נראה גדול ממידותיו וקווי המתאר הישרים מתכתבים עם דורות עבר, ומצליחים להעביר את המסר המחוספס וה"קשוח" שאפיין את הדגם היוצא. בחירה בצבע שונה לגג (בתוספת תשלום) מסייעת.
-
תא נוסעים ומטען
ויטארה משתמש בפלטפורמה מקוצרת של סוזוקי קרוסאובר, כשהממדים המצומצמים יותר באים לידי ביטוי במרווח הרגליים מושב אחורי. תא המטען גדול יחסית לפלח ובעל מבנה שימושי. סביבת הנהג פשוטה למראה ולמגע (גם הפלסטיק הקשיח וגם הכפתורים) כשחלק מהפרטים מוכרים מקרוסאובר. איכות ההרכבה טובה ותנוחת הנהיגה הזקופה מתאימה לאופי הפנאי של הדגם. יש רק רמת גימור אחת כשגרסת ה-4X4 מאובזרת מעט יותר.
לאחר מתיחת הפנים ויטארה מוצע עם מערכת מולטימדיה בהתקנה מקומית עם מסך בגודל "10.2 במקום מערכת שמע מקורית קטנה יותר, ועם בקרת אקלים (לא מפוצלת). גרסאות ה-4X4 מאובזרות מעט יותר.
-
מנוע וביצועים
ויטארה חמוש במנוע 1.6 ליטר 120 כ"ס, ותיבת שישה הילוכים אוטומטית. למרות הנתונים הצנועים, הביצועים מספקים. המנוע רועש תחת עומס והתחושה היא של רכב "מתאמץ". תצרוכת הדלק ביום מבחן מגוון נעה סביב 12 ק"מ לליטר.
מנוע ה-1.0 ליטר (112 כ"ס) מציע ביצועים מעט פחות טובים מהמנוע אותו הוא מחליף, אבל סה"כ הביצועים סבירים כשרק בתוואי הררי או בעקיפה יורגש המחסור בכוח. ההילוכים מעט ארוכים ולפעמים התיבה מעט מהוססת בתגובותיה. צריכת הדלק הממוצעת ביום המבחן עמדה על 11.5 ק"מ/ליטר.
ההנעה הכפולה שנמצאת כאופציה רק עם מנוע ה-1.0 ל' מאפשרת התקדמות בשבילים עם קרקע פחות ידידותית לאחיזה. אך צריך לזכור כי מרווח הגחון (18.5 ס"מ בכל גרסאות הדגם), מגבילים את התנועה.
מנוע ה-1.4 ל' (140 כ"ס) מסדר לוויטארה ביצועים טובים מאוד ויודע להריץ את הרכב בקלות למהירויות מאוד גבוהות. התיבה מגיבה היטב ופעולתה חלקה. צריכת הדלק הייתה 10-11 ק"מ ליטר במבחן, 13 ק"מ/ל' בשיוט.
-
נוחות והתנהגות
התחושה היא "כמו בג'יפ", עם נדנוד קל קדימה-אחורה ורושם חסון על השביל. בסך הכל, נוחות הנסיעה סבירה. במהירויות כביש 6, לרכב רגישות מסוימת לרוחות צד.
לאחר מתיחת הפנים נוחות הנסיעה השתפרה, והבולמים הרכים מציעים מהלך ארוך ופעולה מרוסנת. יש שתי הסתייגויות: על גלים קטנים בכביש בין־עירוני, הריסון טוב מעט פחות. גרסת ה-4X4 מציגה פעולה נוקשה יותר של המתלים וכתוצאה מכך לפגיעה מסוימת בנוחות.
בידוד הרעשים בכל הגרסאות לא מוצלח. רעש הרוח והכביש נשמעים כבר מסביבות 80 קמ"ש, המנוע נוכח כבר בסל"ד בינוני, ומהמושב האחורי נשמע הדהוד.
-
תמורה למחיר
ויטארה עם מנוע ה-1.6 ל' הציג תמורה טובה לכסף. לאחר מתיחת הפנים התמורה פחות טובה. בעיקר כי המתחרים מציעים יכולות דומות ויתרונות מבחינת מחיר, אבזור מותרות, ובעיקר אבזור בטיחות מקורי. גרסת ההנעה הכפולה מציעה חבילה כמעט ייחודית, ומרחיבה את זירת הפעילות מעבר לכביש, למסע מעט עמוק יותר בשטח.
-
סיכום
רכב פנאי מוצלח שמעניק תמורה בינונית.