הבלוף: המדינה לא רוצה רכב חשמלי, היא רוצה מיסים

עתידות: אם תרצו להמשיך ליהנות מכלי רכב חשמלי משתלם, כדאי שתעברו לברלין. זו המסקנה מהשוואה בין ישראל, גרמניה, אנגליה וארה"ב בכל הקשור למדיניות מיסוי רכב חשמלי

התחום של רכב חשמלי בישראל אמנם בהאטה ביחס לשנים הקודמות, אבל עדיין מהווה חלק ניכר ונכבד מאחוז המכוניות החדשות שעולות לכביש. אחד התמריצים הגדולים, אם לא המשמעותי ביותר לחדירת המכוניות האלו, הוא תחום המיסוי והטבת המס לה הן זוכות. ערכנו השוואה מעודכנת נכון להיום בנושא מיסוי כלי רכב חשמליים בין ישראל, בריטניה, גרמניה וארה"ב. בזמן שבישראל מס הקנייה על רכב חשמלי כבר זינק ל-45% והולך להגיע ל-60% בעוד שנה-שנתיים, שאר מדינות העולם מתקדמות באיטיות להשוואה בין חשמליות למכוניות גומעות דלק, חלקן עדיין נדיבות מאוד וחלקן רק מתחילות להקשיח את התנאים. 

יונדאי קונה EV

צילום: מערכת אוטו

סבסוד ישיר  


בישראל מעולם לא ניתנה סובסידיה ישירה כל ההטבה הייתה רק דרך מס קנייה נמוך. לעומת זאת בבריטניה שילמו עד יוני 2022 מענק של 1,500–2,500 ליש"ט שפשוט בוטל. בגרמניה הייתה אחת ההטבות הנדיבות באירופה – עד 9,000 אירו לרכב (חצי ממשלה, חצי יצרן) עד דצמבר 2023, ואז בוטלה בבת אחת. 


בארה"ב עד ה-30 בספטמבר, בתנאים מסוימים הכוללים מבחן הכנסה ומחיר של רכב הנע בין 55 אלף דולר לרכב פרטי לבין 80 אלף דולר לטנדר או SUV, לקוחות אמריקאים קיבלו סבסוד פדרלי בגובה של 7,500 דולר לרכישת מכונית חשמלית. האמריקאים התנו את ההטבה בכך שהמכונית תיוצר בארה"ב עם בחינה של מקור חומרי הגלם לסוללה על מנת להוריד את התלות בסין.

נכון להיום שינוי החקיקה נכנס לתוקף ולקוחות אמריקאים לא זוכים להנחה הפדרלית. לעומת זאת, המדינות השונות בארה"ב מעניקות מענקים הנעים בין 3,500 ל-5,000 דולר עבור רכישת מכונית חשמליות. יתירה מכך, לקוחות הרוכשים כלי רכב חשמליים מקבלים הטבות בעלות שווי גבוה כמו למשל גישה חופשית לנתיבי נסיעה שיתופית, נתון מהותי מאוד בקליפורניה וניו יורק. בערים מסוימות, יהיו פתורים מתשלום על חניה. 

טסלה מודל Y פרפורמנס

צילום: יצרן

מיסוי 


על רכב בנזין בישראל משלמים 83% מס קנייה קבוע, רכב חשמלי שילם 10% עד 2022, והיום כבר 45%, ב-2026 52% וב-2027 60% – כלומר כמעט השתווה. בבריטניה ובגרמניה אין בכלל "מס קנייה" נפרד – כולם משלמים מע"מ רגיל (20% בבריטניה, 19% בגרמניה) בלי הבדל בין בנזין לחשמלי. בארה"ב אין מס קנייה פדרלי בכלל, ו-Sales Tax מדינתי (0–11%) זהה לבנזין ולחשמלי.


שווי שימוש חודשי לרכב צמוד 


עובד בישראל עם רכב קצת מתחת לממוצע של מחירי המכוניות החדשות בישראל – כ-180 אלף שקל, משלם שווי שימוש של כ-3,200 שקל בחודש המשקפים תשלום של כ-1,450 שקל בנטו. בבריטניה, עובדים מקבלים הטבה גדולה ומשמעותית שדורשת מהם תשלום של בין 50 ל-80 פאונד בחודש בלבד – 250 עד 400 שקל ויאלצו לשלם יותר ב-2025, אך עדיין משלמים כמעט פי 10 פחות משווי השימוש שישלמו אם יחזיקו במכונית בנזין או סולר. נהגים בגרמניה ימשיכו ליהנות לפחות עד 2030 משווי שימוש מופחת של כ-75 יורו לרכב חשמלי ומשלמים כרבע ממחיר שווי השימוש של מכונית בנזין. 
בארה"ב של אמריקה טרם שמעו על המס הזה שפשוט לא קיים שם ולעיתים מגולם חלקית במיסים אחרים. 

טעינת רכב חשמלי

צילום: יצרנים

אגרות הרישוי לרכב חשמלי


האגרות לחשמליות גם הן סיפור שונה בכל מדינה. בישראל בעלי רכב חשמלי שילמו עד 2024 רק כ-530 שקלים ועכשיו משלמים כמו כולם. בבריטניה היו פטורים לחלוטין עד אפריל 2025. בגרמניה יש פטור מלא ל-10 שנים אם הרכב נרשם עד סוף 2025 (והפטור מובטח לפחות עד 2030, כנראה עד 2035). בארה"ב אין אגרה פדרלית, אבל ברוב המדינות גובים תוספת של 50–400 דולר בשנה דווקא מכלי רכב חשמליים כדי לפצות על אובדן מס דלק.


החל מ-2026 ואילך בבריטניה מאפריל 2025 משלמים 195 ליש"ט לשנה (10 ליש"ט בשנה ראשונה לרכב חדש) + 425 ליש"ט תוספת לרכבים מעל 40 אלף ליש"ט. בגרמניה – הפטור ממשיך עד 2030–2035. בארה"ב – אין שינוי פדרלי; המדינות ממשיכות לגבות את התוספת הקבועה שלהן (ולא עולות דרמטית).

עמדת טעינה

צילום: יח"צ

מס נסועה לפי קילומטרים  


בישראל היה תכנון להטיל מ-2026 כ-15 אגורות לק"מ (כ-2,300 ₪ לשנה לנסועה ממוצעת) - המהלך נדחה כבר כמה פעמים, הוא בקצה, אבל עדיין על השולחן. בבריטניה אין מס כזה כרגע, רק דיונים על pay-per-mile לאומי אולי לקראת 2030. בגרמניה אין תוכנית כזו בכלל ובארה"ב אין מס נסועה פדרלי, אבל כ-20 מדינות כבר מפעילות אחד כזה או נמצאות בהליך של פיילוט כשבחלקן ייכנס מס כזה לתוקף בשנת 2028. 


ישראל "מתקדמת מידי" במיסוי כלי רכב חשמליים  


ישראל היא היחידה שכבר כמעט השוותה לחלוטין את המיסוי של רכב חשמלי לבנזין, ועוד מתכננת מס נסועה. בריטניה סיימה את תור הזהב אבל עדיין רחוקה בשביל שניתן יהיה להשוות אותה לישראל. גרמניה נשארת גן עדן ירוק אמיתי לעוד עשור לפחות. בארה"ב המצב תלוי באיזה מדינה אתה רוכש את החשמלית שלך. ישנם מקומות שבהם עדיין משתלם מאוד ויש כאלה שכבר גובים תוספות. במילים פשוטות: אם אתם רוצים לקנות חשמלי ב-2026–2027 משתלם כדאי לכם לשקול מעבר לברלין או עיר אחרת בגרמניה. בישראל, המדינה עושה כמיטב יכולתה להשוות את העלויות בין מכוניות חשמליות למכוניות המונעות בדלק. 


Cookies icon אתר אוטו משתמש בעוגיות

לידיעתך: באתר זה נעשה שימוש בקבצי Cookies ובכלים דומים כדי לספק לך חווית גלישה המותאמת ומבוססת על נתוני הגלישה שלך באתר. המשך הגלישה באתר מהווה הסכמתך לשימושים אלו על-פי לתנאי השימוש ומדיניות הפרטיות.