המולטיפלה חוזרת? פיאט רוצה עירונית חכמה
השם עוד לא סופי והמפרט רחוק מסגירה, אבל האיטלקים אספו קצת השראה היסטורית ומנסים לנקז הכל לרכב עירוני, מודולארי וחסכוני
פיאט שוב מסתכלת אחורה כדי למצוא פתרון לבעיה מאוד עכשווית: איך מכניסים יותר אנשים לתוך מכונית עירונית זעירה, בלי להפוך אותה לעוד רכב גדול ויקר. התשובה שלה, לפחות על הנייר, נקראת קוואטרולינו - כלי קטן עם ארבעה מושבים, ששואב השראה ישירה מפיאט 600 מולטיפלה ההיסטורית.
הפרויקט עדיין רחוק מייצור, והשם קוואטרולינו לא בהכרח יהיה השם הסופי. אבל הדברים מתחילים להתגבש: פיאט מנסה לבנות חוליה חסרה בין הטופולינו החשמלית הקטנה, שמבוססת על סיטרואן אמי ומיועדת לשני נוסעים, לבין מכונית עירונית רגילה. משהו קטן, פשוט וזול יחסית, אבל כזה שיכול להסיע יותר משני אנשים.
ההשראה: המולטיפלה של שנות ה-50
כדי להבין למה פיאט מרוכזת דווקא ברעיון הזה, צריך לחזור ל-1956. אז הציגה החברה את פיאט 600 מולטיפלה, אחת המכוניות החריגות והחכמות שנולדו באיטליה אחרי המלחמה. היא הייתה קצרה מאוד, באורך של כ-3.5 מטרים בלבד, אבל הצליחה להציע שישה מושבים במבנה שהקדים בהרבה את עידן המיניוואנים.
המולטיפלה נבנתה כדי לפתור בעיות. החרטום היה קצרצר, הנהג ישב כמעט מעל הסרן הקדמי, והמרכב נראה כמו קופסה יותר מאשר מכונית משפחתית רגילה. אבל דווקא הסידור הזה איפשר לה לנצל כל סנטימטר, ולהציע למשפחות ולעסקים קטנים מרחב תחבורה יעיל וזול.
קוואטרולינו אמורה לקחת את אותו עיקרון ולהעביר אותו לעידן החשמלי: פחות גודל, פחות משקל, ויותר שימושיות בתוך מטראז' מאוד קצר.
קטנה מבחוץ, גבוהה מבפנים
לפי ההדמיות והמידע שפורסם עד כה, הקוואטרולינו צפויה להיות ארוכה מהטופולינו, שאורכה 2.53 מטרים, אבל עדיין להישאר כלי עירוני צנוע ממדים. המרכב צפוי להיות גבוה יחסית, עם תא נוסעים שמוזז קדימה וחרטום כמעט לא קיים - בדיוק אותו טריק בסיסי שאיפשר למולטיפלה המקורית להציע הרבה מקום במכונית קטנה.
הגישה לשורה האחורית אמורה להתבצע דרך שתי דלתות בלבד, כאשר משענות המושבים הקדמיים מתקפלות קדימה. גם העיצוב, לפחות בשלב הזה, נראה פשוט מאוד. מראות בכיוון ידני, פרופורציות קופסתיות, פנסים שמזכירים את הטופולינו ואמצעים שנועדו לשמור על מחיר נמוך.
מכונית אמיתית או קוואדריסייקל?
השאלה הטכנית הגדולה היא תחת איזה סיווג תימכר הקוואטרולינו. אפשרות אחת היא שהיא תהיה קוואדריסייקל כבד מסוג L7e – כלומר כלי רכב חשמלי קטן, פשוט וזול יותר ממכונית רגילה, אבל עם מגבלות. במקרה כזה ההספק המרבי יעמוד על עד 15 קילוואט, שהם כ-20 כ"ס, והמהירות המרבית תהיה עד 90 קמ"ש.
אפשרות אחרת היא שפיאט תפתח אותה על בסיס מתקדם יותר, אולי כחלק מפרויקט E-Car של הקבוצה, ואז היא כבר תהיה קרובה יותר למכונית עירונית חשמלית רגילה. גם במקרה כזה סביר שהמתכון יישאר דל למדי: סוללה קטנה יחסית, מנוע רזה ביכולות שלו ועלויות ייצור נמוכות ככל האפשר.
בכל מקרה, לא מדובר בדגם שצפוי להגיע מחר בבוקר לאולמות התצוגה. לפי הדיווחים, פיאט עסוקה כעת בדגמים אחרים, ובהם גריזלי, גריזלי פאסטבק ודגם חשמלי עירוני חדש. הקוואטרולינו צפויה להופיע רק בהמשך, לכל המוקדם ב-2027.
כלי רכב כאלה כמעט לא קיימים כאן בישראל כשוק מסודר, והרגולציה המקומית פחות סלחנית לפתרונות ביניים שבין קטנוע למכונית. אבל אם אירופה תלך לכיוון של מכוניות מהסוג הזה בהיקף נרחב, גם כאן אולי שווה להציף סימן שאלה - האם כל נסיעה בעיר באמת מחייבת מכונית באורך 4.5 מטרים?
כתבות אחרונות
-
אלי שאולי, 20/07/2026דונגפנג מייג' היברידי-נטען בארץ – המחיר החל מ-150,000 שקלים
-
ניר בן טובים , 20/07/2026טויוטה גילתה שגם הלקוחות שלה רוצים חשמל
-
ניר בן טובים , 20/07/2026כך ג'נסיס תנסה לשכנע את מי שלא רוצה חשמלית
-
יואל שוורץ, 20/07/2026דאצ'יה דאסטר היברידי – מבחן דרכים (1.8 ל׳)
-
אלי שאולי, 20/07/2026אנטונלי ניצח בגרנד פרי הבלגי
-
ניר בן טובים , 19/07/2026אלפא רומיאו ג'וליה: שם חדש, או רכב אחר?
-
קינן כהן, 19/07/2026יונדאי סונטה היברידית במבחן חודשי: מי צריך מכונית מנהלים?
-
ניר בן טובים , 19/07/2026הסוף למוסך הזול בשטחים? הקנסות בדרך
-
שרון ביידר, 19/07/2026איפה בעולם תרכשו טויוטה ב-100 אלף שקל פחות? וכמה תעלה לכם פיקנטו בגרמניה?