אז זהו, זה התגלה כממש קשה, כשחלקים מסוימים לאורך היום התחושה היתה שזו הולכת להיות משימה בלתי אפשרית ובחיים לא נגיע להכרעה. בסוף-בסוף, כשהיום נגמר ואנחנו נזרקנו ממסעדה שבסך הכל כבר רצתה לסגור, הצלחנו לבחור מנצח, ולפני שנחשוף מי ולמה נבחר, נרענן את זיכרוננו עם המתמודדים.
מנערים אבק מהזיכרון (לפי סדר א-ב)
יונדאי טוסון. טויוטה ראב4 והונדה CR-V, אבות רכב הפנאי – זה המבוסס על רצפה של דגם נוסעים ולא שלדה של רכב שטח או טנדר – הפציעו כבר באמצע שנות התשעים. אבל היה זה יונדאי טוסון שהיה ראשון עם הנעה קדמית (לצד הנעה כפולה) – עשור מאוחר יותר, ב-2004. אותו דור ראשון של הדגם, הוצע גם ולכן במחיר סביר, מה שסידר לו הצלחה רבה, הוביל את ההתפשטות הקוריאנית. דגם זה מכהן כעת בדור הרביעי (מסוף 2020) ומגיע לכאן לאחר מתיחת פנים (יוני 2024).
שני עדכונים עיקרים במתיחת הפנים הזו, 1. סביבת הנהג השתנתה לחלוטין וכעת מתכתבת באופן הדוק יותר עם דגמיה העדכניים של יונדאי. 2. המנוע הוחלש ב-20 כ"ס כדי לענות על דרישות הזיהום העדכניות.
למבחן הגיע טוסון ברמת האבזור הגבוהה ביותר, 'עלית', שמחירה 225,000 שקלים.
ניסאן קשקאי. כאשר הוצג הדור הראשון ב-2006, הוא כוון באופן מובהק לטעם האירופאי, ונועד להחליף שם את המכונית המשפחתית. ההצלחה בעיקר באירופה (אבל לא רק) הייתה גדולה, ובזכותו ניסאן החלה לצאת מהתחום היעיל-אך-משמים שאפיין אותה אז; (ג‘וק הקטן הגיע אחריו).
כיום משווק בישראל הדור השלישי (תחילת 2021) וזה מוצע כאן לאחר מתיחת פנים שהוכרזה באוגוסט 2024. עיקרי השינוי קוסמטיים כשזה החיצוני משמעותי וזה הפנימי מעט פחות. אין שינויים בממדי המרכב וביחידות ההנעה.

למבחן התייצב קשקאי ברמת האבזור 'טקנה', השלישית מתוך ארבע, ומחירה 200,000 שקלים.
פיג'ו 3008. הדור הראשון של 3008 שנחשף ב-2009, הוא גם רכב הפנאי הראשון של פיג'ו מתכנון עצמי – קדמו לו שני דגמים שהתבססו על כאלה של מיצובישי – והעיצוב אז דמה מאוד לזה של מיניוואן. בדור השני מ-2016 התחולל מהפך של ממש בעיצוב, כאשר למבנה אופייני ככתוב לרכב פנאי הצטרפה הופעה דרמטית, ובסביבת הנהג הוצג מבנה חדש, i-קוקפיט; דגם זה היה ראשון בשושלת שהוצע גם עם יחידות הנעה היברידיות-נטענות.

כעת מכהן הדור שלישי שהוצג ב-2023, ובבסיסו הפלטפורמה חדשה של סטלנטיס, STLA מדיום; זו משרתת כבר כיום את פיג'ו 5008 ואופל גרנדלנד, עוד ארבעה שיוצגו השנה: ג'יפ קומפאס, סיטרואן C5 איירקרוס, DS N°8 ו-DS N°7. רצפה זו מתאימה להנעה חשמלית וגם למנועי בעירה פנימית. והדור הראשון של 3008 עם הנעה חשמלית יוצע ובניגוד לרוב המתחרים גם ביותר מגרסה חשמלית אחת.
3008 הגיע ברמת האבזור 'GT', הבכירה מתוך שתיים ובמחיר של 207,000 שקלים
קיה ספורטאז'. ספורטאז' המקורי היה רכב שטח אמיתי עם שלדת סולם, הנעה כפולה (וגם אחורית) ואף הוצע בגרסת 3 דלתות ממש קטנה וגם ב-5 דלתות די קומפקטית. הוא הוצג ב-1993 ושיווקו בישראל החל באותה שנה, ממש עם תחילת הפעילות של קיה בארץ. קבלת הפנים החיובית לדגם זה, בניגוד לתדמית אז של יצרנים קוריאניים, הייתה גם סימן לבאות. בדור השני (2004) היה ספורטאז' לדגם פנאי קומפקטי תואם יונדאי טוסון (לאחר שיונדאי רכשה את קיה ב-1998).

הדור החמישי והנוכחי חולק רצפה (N3) ומכלולים עם הדור הרביעי של יונדאי טוסון שהוצג ב-2020 ומשווק כאן מ-2021. בעוד טוסון כבר עבר מתיחת פנים, ספורטאז' צפוי להתחדש בקרוב, והמהדורה הזאת תגיע לישראל במחצית השנייה של השנה.
למבחן הגיע ספורטאז' ברמת האבזור 'פרמיום', הבכירה מתוך שתיים ובמחיר של 204,000 שקלים
******
הופעה חיצונית
חזרה להתלבטויות שהחלו כבר בקפה של הבוקר כשאוהד זרק הערה על המראה המתאמץ של יונדאי טוסון. אף אחד מהאחרים לא חשב כמוהו, אבל אנין הטעם מהעיירה הציורית חדרה, נותר בשלו. הוא המשיך ללִרְלֵר על מראה 3008 שחלקו הקדמי נראה כשל הדור הקודם, על 14 יחידות התאורה שמרכיבות את הפרצוף של קשקאי ועל הצבע הלבן הלא מחמיא לעיצוב המוצלח של ספורטאז'.סביבת נהג
משנרגעו הרוחות, נפגשנו שוב מחוץ למכוניות כדי לדבר על סביבת הנהג בכל אחד מהדגמים, ושוב התחוללה מהומה. לזו שבטוסון מראה פתוח ואוורירי; בקשקאי העיצוב אלגנטי ושמרני; 3008 מציג אנטי-תזה לפתיחות של טוסון, והמראה שלו בלילה פשוט מהפנט; ספורטאז' שבעבר נראה מפואר, עדיין נראה טוב אם-כי מעט עני ביחס לסטנדרט העדכני.
כולם מאוד מאובזרים, לא נעבור על כל הרשימה, ונציין רק את ההבדלים העיקריים. טוסון הוא היחיד עם שליטה על המיזוג גם מהמושב האחורי ואפשרות הצללה נגללת בחלונות הצד. קשקאי היחיד עם תצוגה עלית, מטריקס לד, ומבין כולם מציע את מערכת השמע הטובה ביותר וחלון הגג הגדול ביותר (אבל היחיד שלא נפתח). מנגד הוא היחיד עם כוונון ידני למושב הנוסע. 3008 הוא היחיד שמציע עיסוי ואוורור במושבים הקדמיים, כרית גב הניתנת לניפוח במספר מקומות במושבים הקדמיים, אפשרות כיוון גם לכריות הצד במושבים הקדמיים לבחירה הנכונה במידת החביקה, ריפוד מעור נאפה וחימום למושבים הקדמיים והאחוריים. גם ספורטאז' מאוד מאובזר - כולל דלת תא מטען חשמלית, אבל על רקע העושר של המתמודדים דווקא בלטו מספר חסרונות, למשל יש צימוד אלחוטי לסלולר אבל אין טעינה אלחוטית, כך שבכל מקרה יש צורך בשימוש בכבל. אין מצלמות היקפיות, אלא רק מצלמת רברס ורק חלון הנהג מתופעל בנגיעה אחת.

בחזרה למכוניות. חלוקת הקומות ב-3008 וצג קיצורי הדרך שנמצא מתחת לפתחי המיזוג, שיפרו משמעותית את תפעול המערכות השונות בסביבת הנהג, אבל תפעולן עדיין מסובך ולא אינטואיטיבי ביחס לפשטות וקלות התפעול שיש בטוסון, בקשקאי ובספורטאז'. עניין זה מחייב לימוד כדי להתמצא בשפע התפריטים שחלקם פשוט לא נכון; כך למשל, הדלקה וכיבוי של חימום/אוורור המושבים נעשים במסך אחד, השליטה בדרגת החום/קור במסך אחר. מבין שאר המתמודדים, שני הדגמים המחודשים, טוסון וקשקאי הציגו את התפעול הנוח והברור ביותר.

את המושב ותנוחת הנהיגה הטובה ביותר הציע ספורטאז'. המושב לא כזה ארוך, אבל הוא נוח, מציע תמיכה צידית טובה בלי שתהיה מוגזמת, המרחב לרגליים טוב והראות לכל הכיוונים מצוינת. לטוסון מושב דומה, אבל התמיכה לצידי הגב פחות הדוקה, לקשקאי מושב נוח אבל מעט פחות משל המתמודדים האחרים, כשמושב הנוסע לא מציע כוונון חשמלי וגם ידית הדלת מעט מפריעה לברך ימין של הנוסע. ב-3008 מושב נוח מאוד ועם הכי הרבה אפשרויות התאמה, אבל הראות החוצה היא הפחות טובה, והמרחב לנהג הוא הצפוף ביותר בגלל העיצוב ועם ידית דלת מעוצבת בזווית לא נוחה להישען עליה. לחלק מהבוחנים גם גלגל ההגה שחלקו הפנימי יותר משושה מעגול, הסתיר חלק מלוח המחוונים.
כיוון שהתקשינו להכריע למי סביבת הנהג הטובה ביותר, בחרנו להתמודד עם העניין כמו גברים – ולדחות את ההחלטה למועד אחר. ועד אז נבדוק את החלק האחורי של המכוניות.
מושב אחורי, תא מטען
לקשקאי המפתח הטוב ביותר לדלת האחורית עם פתיחה של כמעט 90 מעלות. אבל המושב והמרחב הטוב ביותר שייך לטוסון כאשר ספורטאז' ממש צמוד אליו. השניים מציגים מושב דומה, והם היחידים שיש בהם כוונון גם למשענת, אבל בטוסון יש יותר מקום לברכיים והישיבה גבוהה במעט. ל-3008 מפתח הדלת הקטן ביותר, וכאשר מתיישבים מגלים שמרווח הברכיים רק בינוני, למרות בסיס הגלגלים שהתארך ביחס לדור הקודם. קשקאי נמצא באמצע מבחינת המרחב, ומציע מושבים גדולים ונוחים, אם כי אלה מעט נמוכים. מצד שני החלונות הגדולים כולל חלון הגג הענק מכניסים הרבה אור ויוצרים תחושה אוורירית.
לכולם תא מטען גדול ושימושי עם מיני ווי תלייה ועיגון, שקע 12 וולט – וההבדלים קטנים. בטוסון ובספורטאז' אפשרות להשטחת המושבים האחוריים במשיכת ידית נוחה. בטוסון הרצפה מתקפלת בסידור נוח לשלושה חלקים, בקשקאי ובספורטאז' הרצפה מתקפלת בשני חלקים, ואילו ב-3008 זה משטח אחד גדול. לכולם גלגל חליפי, בטוסון הוא בגודל מלא ולכן אין מקום לתא נוסף מתחת לרצפה, כזה שיש אצל האחרים המסתפקים בגלגל חליפי קטן.
אז למי החלל הפנימי הטוב ביותר? כיוון שכמעט כל אחד העדיף משהו אחר, שוב התקשינו להכריע. אז סגרנו מאחורינו את הדלתות, שילבנו לדרייב, ויצאנו בפתיחות.
ביצועים, צריכת דלק
וממש כמו עד כה, גם בהמשך: נאמר כבר עכשיו שהביצועים של כולם די דומים.לטוסון ולספורטאז' אותה יחידת כוח: טורבו-בנזין 1.6 ליטר, 4 צילינדרים, שאף חודש בתזמון שסתומים עדכני, אבל תקנות הזיהום הורידו את ההספק ב-20 כ"ס ל-160 כ"ס, ואילו המומנט נשאר כשהיה, 27 קג"מ. בשניהם התיבה דו-מצמדית עם 7 הילוכים ששופרה כדי לפצות על הפחתת ההספק וההנעה נותרה קדמית.

לשניים האחרים עזרה חשמלית לכוח ולחיסכון. ל-3008 מנוע טורבו-בנזין 1.2 ליטר עם 3 צילינדרים המספק 136 כ"ס ו-23.4 קג"מ, מוטמע לצדו מערך היברידי-מתון (48 וולט), ומנוע חשמלי עם 22 כ"ס המסייע בתחילת הדרך. התיבה דו-מצמדית עם 6 הילוכים וההנעה קדמית.
לקשקאי טורבו-בנזין 1.3 ליטר 4 צילינדרים שפותח בשיתוף מרצדס, בשילוב מנוע חשמלי של 12 וולט להספק של 156 כ"ס, התיבה רציפה עם יחסי העברה קבועים וגם כאן ההנעה קדמית.
3008 מגיע לקו הזינוק עם הספק נחות, והוא גם סיים את התאוצות אחרון, אבל הפערים לא גדולים מהקוראניות שהעניקו את הביצועים הטובים ביותר וקשקאי ביניהם.
כתמיד גם יש הבדל בהגשה. 3008 וקשקאי מקבלים בתחילת הדרך בוסט חשמלי וממהרים להגיב. במקביל התיבה הקוראנית לוקחת את הדברים מעט באיזי, כך שגם 3008 וגם קשקאי מאיצים טוב יותר בתחילת הדרך. בהמשך הקוראנים מצליחים להתאושש, ונוטלים את ההובלה, כשספורטאז' מנצח את טוסון עם האף. הדבר נכון גם בתאוצות ביניים וגם שם הפער אינו דרמטי.

אצל כל המתמודדים שילוב ההילוכים נעשה בנועם, גם בזחילה וגם במאמץ, ולקשקאי יחידת הכוח המעודנת והנעימה ביותר – ושוב: הפערים בין כולם ממש-ממש קטנים וכולם שקטים למדי.
שוב התקשנו להכריע מי טוב יותר, כי יש מהיר יותר, ויש נעים יותר, אז במקום לצרוח אחד על השני דרך החלונות עצרנו בתחנת הדלק. וכאן לראשונה התגלו פערים. במפתיע ועל אף הסיוע החשמלי, קשקאי התגלה כשתיין הכבד ביותר עם 11.6 ק"מ לליטר, אחריו טוסון עם 12 ק"מ לליטר וספורטאז' עם 12.3 ק"מ לליטר. פערים, אבל לא גדולים. ואז 3008 הפגיז עם נתון של 15.1 ק"מ לליטר. זה כבר מהותי, ולראשונה כולנו הנהנו בהסכמה שיש מנצח מובהק. בסעיף הזה בלבד. אגב, בחיי היום-יום כל המתחרים שכאן ישיגו נתונים טובים יותר, כש-3008 סביר שעוד יגדיל את הפער.

ואז 3008 הפגיז עם נתון של 15.1 ק"מ לליטר. זה כבר מהותי, ולראשונה כולנו הנהנו בהסכמה שיש מנצח מובהק. בסעיף הזה בלבד. אגב, בחיי היום-יום כל המתחרים שכאן ישיגו נתונים טובים יותר, כש-3008 סביר שעוד יגדיל את הפער.
נוחות, שבילים, עיקולים
מעודדים מיכולת הכרעה ראשונה, יצאנו לגלות פערי נוחות, אלא ששוב חזרנו בלי פסיקה חלוטה, כשכל אחד מהם מרשים במתאר אחר. במהירות עירונית ה-3008 מגהץ באופן מעורר פליאה שברי אספלט ומיני פגמים קטנים. פשוט וואו, אבל הוא מטפל טוב פחות מהאחרים בפסי האטה ובשיבושים גדולים. קשקאי בדיוק הפוך – עובר פסי האטה טוב מכולם, מטפל פחות טוב מהשאר בשיבושים קטנים. טוסון וספורטאז' באמצע עם מתכון דומה, כאשר ספורטאז' נוח יותר וטוסון חשוף לריצודים קטנים, פחות מרוסן על במפרים. אבל ממש בקטנה.בכביש הבין-עירוני 3008 היה הנוח מכולם, כמעט תמיד, וגם השקט ביותר. גם טוסון וספורטאז' דומים, וממשיכים גם את מה שגילינו בעיר: ספורטאז מעט נוח יותר מאשר טוסון הרגיש יותר לצלקות האספלט. מצד שני טוסון הוא השקט יותר. קשקאי פחות מרוסן ויותר נע על המתלים, גם פחות שקט, אבל גם פחות רוטט מטוסון.
אבודים מחוסר יכולת להחליט מי עדיף, יצאנו לשבילים הבוציים והרטובים בתקווה שריח הגשם והפריחה יסדרו לנו את הראש. כל עוד מדובר בשביל כורכר מגוהץ, 3008 הפגין עליונות, אבל במעבר על בורות וגבעות הוא פחות טוב. גם קשקאי רוקד ולא נותן את הביטחון המתבקש בנסיעת שבילים, כשטוסון וספורטאז' מציעים יכולת עדיפה על שניהם.
לפני שנתייחס ליכולת הדינמית נציין כי ל-3008 צמיגים צרים יותר (225/50-19), לשלושת האחרים אותה מידה (235/50-19). בכל מקרה ההבדל לא גדול, בדיוק כמו הפערים שהתגלו בהשוואת היכולת. טוסון וספורטאז' הפגינו את היכולות הגבוהות ביותר עם מעט יותר ריסון, הפנייה חדה ומיידית ואחיזה גבוהה. קשקאי רך יותר, זז יותר ו-3008 באמצע עם יכולות גבוהות ופחות אחיזה מהצמד הקוראני.
בעיר 3008 החזיר לעצמו נקודות עם רדיוס סיבוב מצוין וצנוע של 10.6 מטר, לעומת 11 ויותר בשאר.
מערכות בטיחות
גם מפרט מערכות הבטיחות כמעט זהה אצל כולם, וכל הארבעה מציעים את המקובל כיום, הכולל בין השאר בלימה אוטונומית, התרעה על תנועה חוצה מאחור, ניטור שטחים מתים, בקרת שיוט אדפטיבית, מרכוז הרכב בנתיב ועוד. פערים התגלו בתפעול כאשר שתיים הצטיינו, טוסון ו-3008 עם מערכות שעובדות מצוין, תוך התערבות מינימלית. גם בשתיים האחרות המערכות עובדות טוב, אבל: בספורטאז' כל התרעה עולה על מערכת השמע או הדיבורית וזה לא לעניין. ובקשקאי מניעת סטיה מנתיב עובדת באמצעות בלימת גלגל פנימי וזה פחות מוצלח. משפט אחרון בעניין זה: 3008 החדש יותר לא נבחן עדיין במבחן הבטיחות של יורו NCAP; היתר נבחנו, ולכולם ציון של 5 כוכבים.******
יתרונות, חסרונות. סיכום
עייפים מיום ארוך של למעלה מ-12 שעות של נהיגה, דיונים, החלפת דעות, גם ויכוחים, התיישבנו במסעדה גם מתוך תקווה שארוחה ממושכת תעזור בהכרעה. הבעיה הייתה שכל סבב מחודש העלה שוב את מה שהתנסינו בו מתחילת היום והדגיש אותו שוב ושוב: הפערים בין הדגמים הנבחנים קטנים. ועם זאת, ולאחר ירידה לפרטים ואז ארגונם מחדש, הגענו למסקנות הבאות.
טוסון וספורטאז' מתבלטים עם ביצועים מצוינים, נוחות גבוהה, יכולת דינמית טובה, אבל טוסון ברמת אבזור זו יקר משמעותית מהאחרים, ואילו ספורטאז' מחסיר באבזור מספר פריטים, ומערך הבטיחות שלו פחות מוצלח.
קשקאי מפגין הנדסת אנוש טובה, יחידת כוח נעימה, אבל המושב האחורי פחות מרווח, תפעול מערכות הבטיחות שלו פחות נעים.
3008 הוא עם העיצוב הפנימי המקורי ביותר, הוא הכי נוח בכביש הבין-עירוני והכי חסכוני ובפער. מנגד הנדסת האנוש לא מספיק מוצלחת, ומאחור הוא הצפוף ביותר.
כל הארבעה חולקים את אותה משבצת, מציעים יכולות גבוהות, ממדים ומנועים דומים, כאשר הפערים קטנים. זו לא תהיה טעות לבחור בכל אחד מהם, כשההעדפה תהיה בהתאם לדרישות הלקוח ולסגנון החיים שלו.
בסיכום הנקודות והנימוקים, בחרנו ביונדאי טוסון כרכב הטוב במבחן. אבל תוספת המחיר שמייקרת אותו ביחס לאחרים בכ-10% בממוצע העלתה סימני שאלה בנוגע לתמורה. ואז נזרקה השאלה לאוויר: האם היית מוסיף כסף עבור רמת גימור זו? שלושה מתוך ארבעת הבוחנים אמרו "כן". והאור במסעדה כבה.