"בתוך עשור: 50% פחות הרוגים בכבישים"

מנכ״ל משרד התחבורה מציג יעד לאומי: הפחתת מספר ההרוגים ושיפור דרמטי במיקום הבטיחות הבינלאומי של ישראל

שבוע הבטיחות בדרכים 2025 נפתח בכנס חירום לאומי ראשון מסוגו. במשרד התחבורה והרשות הלאומית לבטיחות בדרכים הציגו את התכנית הלאומית לשנים 2026–2030, שמכוונת לירידה של 50 אחוז במספר ההרוגים בעשור הקרוב, וביעד ביניים של 25 אחוז בתוך חמש שנים. המשרד מעריך כי היעדים ניתנים להשגה.

מנכ״ל משרד התחבורה, משה בן זקן, אמר כי ישראל נמצאת בשלב מעבר ברור למדיניות ביצועית. לדבריו, העובדה שכל גורמי הבטיחות יושבים לראשונה סביב שולחן אחד היא הבסיס לשינוי. בן זקן קבע כי הבטיחות בדרכים מוגדרת כיעד לאומי מוביל, לא כתת־מערכת נוספת.

2024 הייתה השנה הקטלנית ביותר בעשור האחרון עם יותר מ-420 הרוגים בתאונות דרכים בישראל, והנתונים מתחילת 2025 ממשיכים את המגמה המדאיגה: לפי דיווחים מעודכנים, 396 בני אדם נהרגו מתחילת השנה בתאונות דרכים קטלניות - 30% רכבים פרטיים ו-22% במעורבות רוכבי אופנוע.

לאחר אירועי 2024 היו מהלכים תשתיתיים ןברמת אכיפה שתוכננו לצאת לדרך ולא הושלמו, ובהם הרחבת מצלמות האכיפה ושדרוג המענה לטכנולוגיות בטיחות. הגידול בהולכי רגל ובד וגלגלי שנהרגו, לצד העלייה הקבועה בכבישים בינעירוניים, הוצג בכנס כבסיס עובדתי לכך שדרוש שינוי מבני, לא הצהרתי.

בכנס חזר בן זקן על עיקרון הפעולה, ואמר כי "טעות אנוש בכביש היא בלתי נמנעת", וציין עוד כי חובת המערכת היא למנוע מהן להפוך לקטלנות. תשתיות מותאמות, חינוך אפקטיבי, ענישה ואכיפה חדה, ושימוש בטכנולוגיות, הם חלק מהתכנית שתלווה את השוק בשנים הקרובות. בן זקן אמר כי "אכיפה פלוס ענישה שווה הרתעה שמצילה חיים", והוסיף יעדים משלימים: הצבת ישראל בתוך עשיריית המדינות המובילות בעולם בבטיחות בדרכים בתוך מספר שנים.

עברייני תנועה חוזרים והמחיר הקטלני

ניצב חיים שמואלי, ראש אגף התנועה במשטרה, אמר בכנס כי כמעט מחצית מההרוגים בכבישים בשנה האחרונה נפגעו מידי נהגים שכבר היו מוכרים כעברייני תנועה. "אנחנו כל הזמן בודקים את ההיסטוריה של הנהגים, וכ-50% מההרוגים בשנת 2025, או קצת פחות מזה, זה נהגים עם עבירות קודמות – ולא הצלחנו למנוע את זה", הודה שמואלי. "אנשים שנתפסו על מהירויות או נהגו בפסילה". לדבריו, זה מחייב מעבר מענישה מנהלתית בלבד לענישה מחמירה יותר. שמואלי הוסיף כי "היום כבר ברור שהגורם האנושי הוא האחראי המרכזי לתאונות הדרכים". לדבריו, ישראל התקדמה בתשתיות, אך כעת המשימה עוברת לחינוך, שינוי תרבות הנהיגה ברמת אכיפה נחושה והרתעה אפקטיבית - ורק שילוב כל אלה יוכל לייצר ירידה אמיתית בקטל.


Cookies icon אתר אוטו משתמש בעוגיות

לידיעתך: באתר זה נעשה שימוש בקבצי Cookies ובכלים דומים כדי לספק לך חווית גלישה המותאמת ומבוססת על נתוני הגלישה שלך באתר. המשך הגלישה באתר מהווה הסכמתך לשימושים אלו על-פי לתנאי השימוש ומדיניות הפרטיות.