הנשק הסודי של אירופה במלחמה נגד המכוניות הסיניות
מול עשרות מותגים סיניים שמציעים חבילות טכנולוגיות והרבה תעלולים פירוטכניים, יצרניות הרכב האירופיות פנו אל דפי ההיסטוריה כדי להזכיר לכולם שמורשת אי אפשר לכתוב ביום אחד
מי שמסתובב השבוע בתערוכת הרכב בפריז עשוי לחשוב שנקלע למנהרת הזמן, לפחות באגף הססגוני של האירופים; סיטרואן מחזירה את הדה שבו, רנו את הטווינגו, פיאט מבשלת מחדש את המולטיפלה ופיג'ו נזכרת במכוניות הקופה שלה וחוגגת עם מחוות היסטוריות ל-205. כל זה קורה, דווקא בתקופה שבה תעשיית הרכב נמצאת בעיצומו של מפנה טכנולוגי, ובעיקר כשיצרניות הרכב הסיניות דוהרות לאירופה עם מכוניות חשמליות די משוכללות, מחירים תחרותיים וקצב פיתוח שהאירופים מתקשים לעמוד בו.
לאירופים בעצם לא הייתה ממש אלטרנטיבה אלא לבנות פרופיל דגמים על בסיס המורשת שלהם. בזמן שהסינים מתחרים על גודל המסכים, מהירות הטעינה ורשימות האבזור, היצרניות האירופיות מנסות להזכיר לקהל שיש משהו אחד שאי אפשר לפתח במעבדה: היסטוריה.
רנו קלטה את זה ראשונה
את הכיוון הזה הובילה רנו עם ה-5 החשמלית, שהצליחה להוכיח שעיצוב המזכיר מכונית אהובה מהעבר יכול להפוך ליתרון מסחרי של ממש. אבל ההצלחה שלה לא נשענת על המראה בלבד. רנו שילבה עיצוב מזוהה עם ממדים עירוניים, טכנולוגיה מודרנית ותמחור שמתאים לשוק האירופי.
בהמשך הגיעה רנו 4 החדשה, וכעת מצטרפת גם הטווינגו החשמלית, ששואבת השראה מופגנת מהדור הראשון של המכונית הקטנה משנות התשעים. כלומר במקום לשבור את הראש ולהמציא עוד מכונית עירונית בעלת מראה עתידני, רנו בחרה לחזור לצורות ולפרופורציות שמיליוני אירופים בחרו בהן לפני עשרות שנים.
בתערוכת פריז הורחב הרעיון גם למכוניות ספורט ולדגמי תצוגה. אלפין הציגה את A310 Vision, שחולקת דמיון רב עם מכונית הספורט הצרפתית של שנות השבעים, ואילו דגמי קונספט נוספים של רנו מתכתבים עם עברה במסלולים. המסר הזה בעצם חוזר על עצמו בכל פינה: הטכנולוגיה משתנה, אבל הזהות לא נפגעה.
בלוק בפרצוף
אבל האירופים יודעים שיש להם עסק עם מכונה מאוד משומנת, ולכן פנו לאפיקים מדיניים. לפי דיווח נוסף שפורסם אתמול (13 באוקטובר), בהמשך לדיווח הקודם שלנו בעניין זה באתר, האיחוד האירופי וסין הגיעו להסכם שיגביל את יבוא המכוניות ההיברידיות מסין ל-350 אלף יחידות בשנה, לעומת כ-800 אלף הצפויות ב-2026. הבשורה הזו מתחברת למכסים שהוטלו על מכוניות חשמליות מסין ב-2024, כחלק מהניסיון להגן על התעשייה המקומית. אלא שהיצרניות הסיניות כבר נערכות לכך באמצעות הקמת מפעלים באירופה, שיאפשרו להן לעקוף חלק מחסמי היבוא.
מי שמובילה את המהלך הזה אגב היא BYD, שמלבד מפעלים בהונגריה למשל, אקטיבית כבר מגייסת קרוב ל-40 אלף עובדים למשרות שונות באירופה בחמש השנים הקרובות.
מי ינצח?
האתגר של האירופיות הוא קודם כל "ניהול קרב בלימה". לפי נתונים שפורסמו השבוע, נתח השוק של מותגי הרכב הסיניים באירופה הגיע לכ-11% ברבעון השני של 2026. בתערוכת פריז עצמה הם תופסים חלק משמעותי מהבמות, עם מותגים כמו BYD, ג'ילי, צ'רי, צ'אנגן ואקספנג. מספרית, מדובר ב-20 מותגים שונים בערך.
לרוב היצרניות האלה אין רקע היסטורי של עשרות שנות מירוצים, אנקדוטות מעניינות, מכוניות עממיות שהפכו לסמלים תרבותיים או דגמים שעברו במשפחה מדור לדור. חלקן הוקמו רק בעשורים האחרונים, והיתרון שלהן נמצא במקומות אחרים: סוללות, תוכנה, מהירות פיתוח, הטבות ממשלתיות ויכולת לייצר מכוניות מאובזרות במחירים אגרסיביים ומספרים עצומים.
עם זאת, יהיה שגוי להניח שהסינים לא מכירים בשווי של מסורת ספורטיבית. ג'ילי, למשל, מחזיקה בוולוו ומשתתפת בספורט מוטורי באמצעות Cyan Racing. גם MG, שנמצאת בבעלות SAIC הסינית, נשענת על מיתוג בריטי בן יותר ממאה שנה כידוע.
הסינים אולי לא יכולים להמציא לעצמם נרטיב מפואר, אבל בהחלט יכולים לרכוש מותגים שיש להם כזה בילט-אין.
זה לא יעבוד פה
בישראל, שבה חלק גדול מרוכשי הרכב בוחרים את הרכב לפי מחיר, אבזור, צריכת אנרגיה ושמירת ערך, היתרון הרגשי של היצרניות האירופיות הוא נכס מהשוליים. רנו 5, למשל, מעוררת עניין בזכות העיצוב שלה, אבל בשוק המקומי היא צריכה להתמודד עם מכוניות סיניות שמציעות לעיתים יותר גודל ואבזור תמורת סכומים דומים. היא מסוג המכוניות שפעם היו מזוהות עם "משוגעים לדבר".
פה יש בעצם לא מעט חסמים דווקא בצד של המערב. האירופים מצאו את המסלול שמתאים להם כדי לבדל את המכוניות שלהם מהמתחרות הסיניות, ובמקרים מסוימים זה עובד. אלא שהיסטוריה ונראות יכולים לסייע במכירת מכונית, לא לפצות לאורך זמן על פערים גדולים במחיר או בחווית משתמש (UX).
אם אירופה רוצה לנצח בתחרות הזאת, היא תצטרך לעשות הרבה יותר מאשר להזכיר ללקוחות עד כמה הם אהבו את המכוניות שלה לפני שלושים שנה.
חדשות נוספות
הצצה ראשונה: BYD אטו 8
פיאט: המולטיפלה אכן חוזרת, אולי גם פונטו
הדה שבו, ה-205 וה-RCZ: הקאמבק הצרפתי בתערוכת פריז
כתבות אחרונות
-
ניר בן טובים , 14/10/2026"לא רוצים כאן מכוניות ריגול": האזהרה של בכיר תעשיית הרכב האמריקנית
-
שרון ביידר, 14/10/2026מחכים לגרר? בספרד בוחנים התערבות ממשלתית בשירותי החילוץ
-
ניר בן טובים , 13/10/2026יונדאי באיון הופך לרכב פנאי מן השורה
-
ניר בן טובים , 13/10/2026הג'ילי הגדול בדרך לישראל: פרטים חדשים
-
אלי שאולי, 13/10/2026המתקפה המחושמלת של סקודה תהיה מקיפה
-
יואל פלרמן, 13/10/2026יורו NCAP – אודי, אקספנג וקיה מצטיינות
-
אביגדור בן פז, 13/10/2026טויוטה היילקס משומש: קשוח גם באמינות?
-
ניר בן טובים , 13/10/2026פיאט: המולטיפלה אכן חוזרת, אולי גם פונטו
-
טל חמו, 13/10/2026סמארט חוזרת להיות מכונית קטנה