גל חום פקד את אירופה טרום הגעתנו לבירת דנמרק, מה שגרם למקומיים לעלות על בגדי ים ולשטוף את חופי קופנהאגן. המוני צעירים, אך לא רק, שהתרוצצו להם עם חיוכים שפזורים לכל עבר, יצרו את האווירה שהשלימה את בחירת העיר כמקום שהכי טוב לגור בו בעולם; ציון של 98 מתוך 100, כך לפי היחידה למחקר (EIU) של תאגיד אקונומיסט וכפי שפורסם בשבועון הכה נחשב. בעניין זה ולפי התוצאות, ברור שהם לא ביקרו מעולם בפתח תקווה. או בחדרה.
בכל מקרה, מזג האוויר הקיצי התאים בצורה מושלמת להשקת הדור החדש, השלישי במספר, של מרצדס CLA.
דגם חדש, בכללי
מרצדס CLA היא משפחתית קומפקטית במבנה סדאן-קופה, סידור שמרצדס חתומה עליו מ-2004 עם הצגתה של CLS, אז שלוש שנים אחרי קונספט ויז'ן המרהיב של הדגם הזה.
לטעמי CLA הייתה יפה מאז ומתמיד – וכשאני אומר מאז ומתמיד, אני מתכוון מאז 2013, ותמיד במשך אותן תריסר שנים. לכשעצמו, דגם זה הוא בפועל גרסת סדאן-קופה של A קלאס סדאן מ-2012 – הדור השלישי של מה שהתחיל ב-1997 כדגם המקורי ההוא: קצר, גבוה, עם מכלולי מנוע מתחת לרצפה.
בדור השלישי של A קלאס ההיא יצרה מרצדס משפחתית רגילה במבנה ובעיצוב, וזו התבססה על הרצפה MFA2, ששירתה גם את הדור השני גם של CLA שהוצג ב-2018; הדבר הירוק ביותר שהיה לו להציע, עד כה, הייתה גרסה היברידית-נטענת.
צילום: יצרן
הדור השלישי של CLA הוא ראשון במרצדס המתבסס על הרצפה MMA, וזו מאפשרת להתקין ברכב הנעה חשמלית בלבד – מבוססת מתח מערכת של 800 וולט – אבל גם מנועי בעירה פנימית עם מערכות היברידיות, וההנעה יכולת להיות קדמית (בנזין) או אחורית (חשמל) ובשתיהן גם כפולה. כזכור, הציגה מרצדס רצפה חשמלית-ייעודית כבר בתחילת העשור וזו משמשת את כל הדגמים החשמליים המגודלים שלה בקטגוריות E (סלון/רכב-פנאי גדול) ו-F (פאר/רכב-פנאי ענק).
צילום: יצרן
בצד הקטן יותר – קטגוריות C (משפחתית/רכב-פנאי קומפקטי) ו-D (משפחתית-גדולה/רכב-פנאי בינוני) – CLA החדשה היא ראשונה עם הרצפה הזאת שנועדה מלכתחילה לרכב חשמלי אבל לא רק. בהמשך הלא מאוד רחוק: דגם הפנאי EQC, לאחר מכן C קלאס.
קונספט CLA ויז'ן הוצג בתערוכת מינכן ב-ספטמבר 2024, הדגם לייצור ראה אור בהשקה שנערכה השנה במילנו, הצגה עולמית הייתה בבייג'ינג והנה הוא כאן בקופנהאגן, מספר חודשים לפני שיגיע לתל אביב. וכך, לא הרחק מגדות אחת מתעלות המים הרבות בעיר הזאת, חנו להן שתי מכוניות – האחת עם מנוע בנזין, השנייה עם מנוע חשמלי.
דגם חדש, בפרטי
הממדים כמקובל בקטגוריה, עם בסיס גלגלים שהתארך ב-6.1 ס"מ ל-279 ס"מ; מנגד, ממדי המרכב גדלו ב-3 ס"מ בלבד: האורך 472 ס"מ, הרוחב 183 ס"מ, הגובה 147 ס"מ, מה שמעניק, גם, פרופורציות טובות יותר; נפח תא המטען 405 ליטרים, משקל הרכב 2055 עם מנוע אחד, 2135 ק"ג עם שניים.
כאן זה המקום (עובדה, כאן בדיוק) שבו יצוין כי: א. הדגם הזה במהדורה הסינית מוצע כמקובל שם בגרסה מוארכת (בקצת); ב. ממש כעת הכריזה מרצדס על CLA שוטינג ברייק – סטיישן-קופה.
וגם, לפני שאתייחס למה שנהגנו בו – CLA החשמלית – אומר גם כי דגם זה מוצע גם בגרסת טורבו-בנזין היברידית, עם מנוע 1.5 ליטר ותיבת 8 הילוכים, בהנעה קדמית וגם בכפולה.
ול-CLA שלשמו התכנסנו. הדגם החשמלי הוצג בשתי גרסאות; ב-250 מנוע יחיד והנעה אחורית, ב-350 שני מנועים והנעה כפולה.
יש להן לא מעט מהמשותף: תיבה אוטומטית שיש לה ולא כמקובל 2 הילוכים, המהירות המרבית 210 קמ"ש – ובעיקר המערך החשמלי: סוללה של 85 קוט"ש NMC; (ניקל-מנגן-קובלט; יש גם 58 קוט"ש LFP), טעינה בהספק 320 קילוואט ל-300 ק"מ ב-10 דקות. נתוני הטעינה מכובדים מאוד.
ב-250 מייצר המנוע היחיד 272 כ"ס 34.1 קג"מ, טוב ל-6.7 שניות ל-100 קמ"ש, והטווח נע בין 694 ק"מ ל-792 ק"מ. ב-350 מנפק צמד המנועיים 354 כ"ס ו-52.5 קג"מ; ההאצה 4.9 שניות ל-100 קמ"ש, הטווח בין 672 ל-771 ק"מ.
מרצדס CLA בשתי הגרסאות החשמליות מוצע עם שלושה קטרים של חישוקים ("17, "18, "19) ובכולם מידות שונות לצמיגים מלפנים ומאחור.
כמקובל בהשקה, רמת האבזור היא הגבוהה ביותר, כאן 'AMG' – המפרט נכבד, וכולל בין השאר תפעול חשמלי לדלת תא המטען ולמושבים שיש בהם אוורור וחימום, גג פנורמי ענק (ללא כיסוי), מערכת שמע מצוינת של בורמסטר עם 16 רמקולים, תצוגה עילית, צימוד אלחוטי לנייד וטעינה אלחוטית, דלת תא המטען נפתחת חשמלית ועוד ועוד. מפרט הבטיחות עשיר מאוד, מבוסס על מידע של 5 מכשירי רדאר, 8 מצלמות, 12 חיישנים וכולל בין השאר כרית בין הנהג לנוסע מלפנים, להגנה במקרה של תאונה צידית.
צילום: יצרן
טוב מראה עיניים
העיצוב החיצוני ממש מוצלח, ממשיך את זה של דגמי החשמל של מרצדס, מפגין נוכחות רבה למרות שהממדים כאן הם הפחות גדולים, ומשמר פרופורציות מצוינות. לטעמי, CLA היא הנאה בהיצע החשמליות של המותג; הגישה של "הכי חשוב זה מקדם גרר" מתאימה מאוד למכונית בגודל זה.
ביחידות התאורה ניתן לראות את תאורת הלד יום בצורת כוכב, הלוגו של מרצדס. ואם כבר בענייני הופעה: הרכב מוצע במספר רמות אבזור, ו-AMG כצפוי היא גם הנאה מכולן. מרצדס מציעה עשרה גווני מרכב, תשעה שילובים בגווני הריפוד בתוך תא הנוסעים, חמש אפשרויות לחיפוי הקונסולה שבין הנהג לנוסע.
פנימיות עשירה
נאה ככל שהיא, דבר לא הכין אותי לסביבת הנהג – בפועל קיר תצוגה מקצה הרכב ועד קצהו, כאשר במסגרת אחת שלושה מסכים גדולים; לוח מחוונים "10.25, מרכזי "14 ושלישי מול הנוסע, "10.25, והוא אופציה בתשלום, מציע בין היתר משחקים כדוגמת 'אנגרי בירדס', צפייה בסרטי וידאו והרזולוציה לא פחות ממעולה.
תפעול המערכות נעשה דרך הצג המרכזי – זה מתקדם עקרונית, עשוי להציק מעשית, ובכל זאת: תפעול בקרת האקלים חיצוני, השליטה במושבים כמקובל במרצדס במתגים על הדלת והעיצוב מעולה. בהגה ובאופן לא שגרתי שני חישורים אופקיים מקבילים ועליהם פקדים רבים, לשיפור בשליטת הנהג בהם ובשימוש. פתחי המיזוג מאוד גדולים ומוגזמים למראה.
צילום: יצרן
שדה הראייה לא טוב מספיק עבור מי שגובהו בינוני ופחות, וזה בעדינות. עבורו, המסגרת הגדולה המוצבת כמו קיר תצוגה לפנים, בשילוב הקורות הקדמיות המסיביות והמראות הצמודות אליהן פוגעות בשדה הראייה החוצה, נוסף לכך הוא כיסוי פחות מוצלח של הנתיבים בצדדים בגלל מראות הצד הקטנות יחסית. ככה זה כשרוצים מקדם גרר נמוך ככל האפשר.
כאשר ישנם שלושה צגים, התצוגה הכוללת מרשימה יותר, אך כאשר זה שמול הנוסע חסר, כל שיש הוא משטח פלסטיק גדול שחור עם כוכבים קטנים, כמו הלוגו של מרצדס – וזה סידור פחות מרשים. איכות החומרים סבירה בחלק העליון ואילו בחלק התחתון הפלסטיק פשוט יותר – וגם למעלה: סוככי השמש דקים ופשוטים למגע ולתזוזה.
במושבים ברמת האבזור AMG מסעד הגב ומשענת הראש מהווים יחידה אחת, כמו במכונית ספורט, התמיכה הצידית טובה ולא מוגזמת בלחץ על הגוף – דהיינו ספורטיביים-לייט. בסיס המושב שוקע יחסית וזה פחות נחמד בנסיעות ארוכות, אין כיוון תמיכה לגב התחתון ואני מעדיף יותר תמיכה שם. גלגל ההגה לא יורד מטה הרבה, מה שמחייב תנוחת הנהיגה גבוהה; לאלה שהם גבוהים ממש, לא בטוח שהמושב יורד מספיק מטה, ואנשים שגובהם מושלם, כמו שלי, זה בסדר גמור.
תא הנוסעים כולו, מלפנים ומאחור יפהפה, אך הוא צפוף ועשוי ליצור תחושה קלסטרופובית גם בגלל שקו החלונות גבוה מאוד.
מפתח הדלת האחורית סביר מינוס וכאשר נכנסים מגלים רצפה שטוחה, כיאה לפלטפורמה חשמלית. בסיס המושב האחורי נמוך, חסרה תמיכת ירכיים טובה וגם כאן המושב שוקע. מרווחי הברכיים וכפות הרגליים סבירים, מרווח הראש גבולי. יש צמד פתחי מיזוג, שני שקעי USB-C והגג הפנורמי הענק מעשיר את האווירה.
תא המטען עמוק למדי. אין ווי תלייה, יש ארבעה ווי עיגון וגם תאורה, גם תא פצפון מתחת לרצפה, ואין זכר לגלגל חלופי. יש ערכת ניפוח.
נאה מקיימת
שתי גרסאות על הפרק ובחנייה. יצאתי לדרך עם 350 החזקה שיש לה הספק גבוה (354 כ"ס) ומומנט מרשים (52.5 קג"מ), אבל אופי פעולה לינארי, שני הילוכים והנעה כפולה יעילה מסדרים ביצועים מעולים (4.9 ש' ל-100) אבל ללא דרמה. ויש צליל מנוע מלאכותי הנשמע דרך הרמקולים. בכל אופן, מינון הלחיצה על המצערת דורש דיוק ומינון מעודן, מכיוון שלחיצה חזקה מדי תביא לתאוצה פראית יחסית; זה הרבה מאוד מומנט כבר באפס סל"ד.
ובעניין דוושה ומינון: בזאת של הבלם קל להגיע לדיוק נדרש, ובהינתן הבסיס החשמלי הפתיע לטובה.
נוחות הנסיעה טובה, אפילו טובה מאוד. מעבר על באמפים חדים או טלאים בולטים בכביש נעשה בצורה נעימה, ואופי הפעולה במהירות איטית רך. בכביש מהיר אך סלול היטב, ל-CLA מערך מתלים שפעולתו הדוקה. וזו אגב, לדעתי, היתרון הגדול של המכונית.
צילום: יצרן
בידוד הרעשים סביר; בידוד רעשי הרוח טוב, למרות חלון ללא מסגרת; כן שומעים רעשי כביש, לא מעט בגלל הצמיגים הרחבים מלפנים, 225/40-19, ובייחוד מאחור: 255/40-19. למרות ההנעה הירוקה, הצמיג עצמו לא,
עם סיום הקטע בגרסה זו, מחשב הדרך הראה צריכה של 16.3 קילוואט ל-100 ק"מ (6.13 ק"מ/ל') – טוב ל-520 ק"מ בפועל. נתון מרשים.
הגרסה השנייה, 250, עם מנוע אחורי יחיד, תפוקה (272 כ"ס, 34.1 קג"מ) וביצועים (6.7 ש' ל-100) מרשימים פחות אבל הם מספקים די והותר – גם ביכולת, עקיפות מכל סוג ובכל עומס, גם באופן המרשים בו הם מוגשים. וכן, למרות המנוע המבנה והמומנט, אין סבסוב גלגלים. הטווח כאמור לפחות 694 ק"מ, לא היה לנו כביש ארוך מספיק, אבל אם נלך לפי הגרסה הקודמת מדובר בטווח נסיעה בפועל הנע בין 550 ל-600 ק"מ.
נדמה שבכביש עירוני נוחות הנסיעה טובה פחות והרכב קופצנית יותר, אבל גם עניין זה ייבדק כראוי אצלנו בעיירה שלדעתנו היא הכיפית ביותר. להיגוי משקל מעט קל בעיר אך הוא טוב מחוצה לו, המרכוז שלו סביר בהחלט ולא חזק מדי.
צילום: יצרן
נאה דורשת
מרצדס CLA מאוד נאה בחוץ, סביבת הנהג מתקדמת ומרהיבה, והיא מרשימה טכנולוגית. היא מתנהלת ברמה גבוהה, הרבה בזכות פעולה מהודקת של מערך המתלים, הביצועים בגרסה החזקה מרשימים מאוד, ממש טובים גם בזו הפחות חזקה, ואל כל אלה מצטרפים טווח נסיעה ממש גדול וזמן טעינה ממש קצר. לחובתה בעיקר מרחב שאינו מרשים, שדה ראייה שאינו מתעלה והנדסת אנוש בינונית.
הדור החדש של מרצדס CLA עתיד להגיע אלינו במהלך ספטמבר הקרוב, בשלב זה רק בגרסת 250. מפרט אבזור מלא ומחירים עם השקת הדגם בארץ.