אל הסגמנט המצומצם עתידה להצטרף ממש בקרוב, כבר ביולי, מכונית מיני מבית היצרן החשמלי הגדול בעולם, BYD, וזו כבר הספיקה לקטוף תואר נחשב של "המכונית העירונית הנבחרת" בתחרות מכונית השנה העולמית. שמה 'דולפין סרף' ובניגוד לשתיים הנ"ל לזו הנעה חשמלית.
רומא, בירת איטליה, מתאימה מאוד להשקה של מכונית כזאת – הרבה דגמים קטנים, מיני או סופרמיני, כאלה שממש מתבקשים בסמטאות המאוד צרות שלה.

קצת על BYD
יצרן הרכב BYD נוסד בשנת 2003 על-ידי תאגיד BYD, מייצר מאז מכוניות נוסעים ורכבי פנאי, מסחריות קטנות וגדולות, משאיות כבדות וגם אוטובוסים. עם סוף 2024 הוא היצרן השישי בגודלו בעולם, ובנוסף על מעמד הבכורה בתחום החשמלי הוא הגדול בין יצרני סין, לאחר שסיים אותה שנה עם 4.3 מיליון כלי רכב.בין שאר הפעולות של תאגיד BYD, המייצר רכיבים אלקטרוניים ואפילו רכבות, גם סוללות נטענות לרכב, כולל הדגם המתקדם 'בלייד'. סך כל העובדים מגיע למיליון איש, וגם זה נתון ראוי לציון.
פעילות BYD בישראל החלה ב-2013 עם שיווק אוטובוסים חשמליים, והפעילות בתחום הרכב הפרטי החלה בספטמבר 2022. מאז ועד היום נמכרו כאן למעלה מ-40,000 מכוניות של המותג הזה, ראשון בין מותגי סין ובין משווקי הרכב החשמלי וב-2024 הדגם אטו 3 היה הנמכר בין כל הדגמים בישראל. בשלב זה יש בהיצע החברה בישראל עשרה דגמים – וגם זה נתון ייחודי בתחום הפעילות של המותג.

הרבה על דולפין סרף
הדגם הקטן הזה הוצג ב-2023 ונקרא 'סיגל' (Seagull; שחף), בדרום אמריקה מכונה 'דולפין מיני' ומשווק באירופה וגם בישראל בשם 'דולפין סרף' (Dolphin Surf; גלישת הדולפין, דולפין גולש). דגם זה שייך לסדרה 'אוקיינוס' של BYD (גם דגמי סיל, סיליון ועוד כמה).בסיס הגלגלים של הדגם הקטן הזה הוא 250 ס"מ, אורכו 399 ס"מ, גובהו 159 ס"מ – ארוך ב-22 ס"מ וגבוה ב-5 ס"מ מזה המקורי שהוצג בסין. נפח תא המטען הוא 308 ליטרים ומשקל שלוש הגרסאות, ללא נהג, הוא 1294 ק"ג, 1370 ק"ג ו-1390 ק"ג.
גם לקטנה הזה היצע של רמות הספק וסוללות. גרסת הכניסה היא 'אקטיב', ולזו מנוע המייצר 88 כ"ס, להאצה של 11.1 שניות ל-100 קמ"ש. לזו סוללת בלייד LFP של 30 קוט"ש, הטווח המוצהר 220 ק"מ בממוצע ו-356 ק"מ בעיר, והספק הטעינה 65 קילוואט.
עם אותו מנוע בגרסת 'בוסט', סוללה של 43.2 קוט"ש והספק טעינה של 85 קילוואט. תוספת המשקל פוגעת בהאצה, כאן 12.1 שניות – ומוסיפה הרבה לטווח: 322 ק"מ בממוצע, 507 ק"מ(!) בעיר.

בשיא ההיצע 'קומפורט', וכאן המנוע חזק בהרבה, 156 כ"ס ו-22.4 קג"מ – וההאצה בהתאם: 9.1 שניות ל-100 קמ"ש. הסוללה הגדולה יותר ואותו הספק טעינה, הטווח הוא 310 ק"מ בממוצע, 460 ק"מ בעיר. המהירות המרבית בכל הגרסאות היא 150 ק"מ.
הערה על שמות. גם כאן העניין הזה לא ממש ברור. הגרסה החלשה ביותר שלא תגיע לישראל נקראת 'אקטיב' (Active); החזקה ממנה שכן תגיע לכאן מכונה כראוי 'בוסט' (Boost, דחף) – אבל החזקה מכולן ובהפרש, שגם היא תעשה עלייה, נקראת 'קומפורט' (Comfort, נוחות). איך? כינוי הגרסאות עולה בהתאם להספק לפי ה-ABC, זה איך. בכל אופן, להשקה הגיעה הבכירה שבהן, 'קומפורט'.

אבזור מרובה
קטנה או לא, דולפין סרף היא מכונית שרמת האבזור שלה מכובדת ביותר. ובכן, בגרסת 'קומפורט' תאורת לד מלאה, הן מלפנים והן מאחור, חישוקי "16 קלים וצמיגי 185/55 (גם ב'בוסט'), חיישני גשם, מראות מופעלות חשמל המתקפלות עם נעילה, מצלמות היקפיות, פתיחת הרכב גם באמצעות סמארטפון, תפעול חשמלי למושבים הקדמיים שיש בהם חימום, לוח מחוונים מוקרן ("7) ומסך מרכזי גדול ("10.1), צימוד אלחוטי לאנדרואיד ולאפל קארפליי ומשטח טעינה אלחוטי, תפעול קולי גם לניווט, קריוקי למי שרוצה; בהחלט חשוב: ניתן לעדכן את הרכב דרך האוויר (OTA) ולטעון/להפעיל מכשירים חיצוניים (V2L).
הרבה הופעה
העיצוב של BYD דולפין סרף מבוסס על זוויות חדות וריבוי פאזות במשטחי הרכב. לכן ולמרות הפרופורציות הלא-מחמיאות – ממד הגובה ביחס לרוחב, גם לאורך – המכונית נראית עדכנית ודינמית. לאותן זוויות יש ביטוי בחזית, הן נוכחות מאוד בצדי הרכב ובמבנה שלו מאחור, גם באמצעות הספוילר החינני. הצהוב מודגש בשחור המובלט בתוך הצהוב הזה בחזית, אבל גם עם פס מקורי בחלק התחתון של צדי הרכב, בבתי הגלגלים ובפס החיבור של יחידות התאורה מאחור. אותו צהוב זרחני מעניק לדולפין מתיקות חביבה מאוד. ובעניין זה: המכונית מוצעת בשלושה צבעים נוספים: שחור, לבן גם תכלת.הופעה עשירה
עיצוב סביבת הנהג מאופק ביחס לזה החיצוני, המשטחים והקווים נאים מאוד, התוצאה הכוללת אלגנטית והגוונים הכהים מוסיפים. איכות החומרים סבירה בהחלט, הרוב פלסטיק נוקשה, אך הוא עבה ואינו יוצר תחושה שהמשטחים חלולים, ויש גם אזורים עם מרקם רך ונעים למגע. בכל מקרה, איכות ההרכבה טובה וכך גם איכות הגימור.
מרכיב אופייני של דגמי BYD נמצא גם כאן, והמסך המרכזי סובב על צירו. מלפנים, המרחב ראוי, שדה הראייה סביר, והמושבים נוחים יחסית, מרופדים 'עור תעשייתי'.
המרחב מאחור מכובד ביותר ביחס לרכב כזה, הרצפה כצפוי מפלטפורמה חשמלית, שטוחה לגמרי. ליושבים מאחור מרווח ברכיים גדול, מרווח ראוי לכפות הרגליים ורק מרווח הראש סביר בלבד. שני המושבים נוחים, וגם המבנה שלהם מרשים ביחס למקובל בסגמנט, והם מעניקים תמיכה ראויה לגב, ממש לא מובן מאליו. גם שם לא חסכו: תא אחסון קטן מתחת למשענת היד של היושבים מלפנים, כיסים לאחסון הנמצאים בגב המושבים הקדמיים, גם ווי תלייה בקורות B.

תא המטען נאה בהחלט. הנפח ראוי (308 ל'), אם-כי התחושה היא שהוא קטן יותר, ועם השטחת המושבים האחוריים מתקבל חלל הטענה מכובד המגיע ל-1037 ליטרים.

המעשה הראוי
כאמור, בגרסת 'קומפורט' בה בה נהגתי תפוקה ראויה (156 כ"ס, 22.4 קג"מ) ונתוני הביצועים מכובדים בהתאם (9.1 ש' ל-100, 150 קמ"ש). כאשר מדביקים את הדוושה לרצפה מורגש מחץ עם היציאה לדרך וגם בהמשך, אבל נהיגה כזאת באה על חשבון הטווח, ואני לא רואה טעם בכזאת באזורים העירוניים אליהם מכוונת המכונית.בנהיגה רגילה אולי אין יתרון בהספק הזה, אך מעבר לכך שתמיד טוב שיש רזרבה לעקיפה בתנאי עומס, למשל, חשוב לזכור כי הקטנה הזו שוקלת 1.4 טון – וזה הרבה יותר מהקטנות האחרות עם מנוע הבעירה הפנימית שמשקלן נע סביב טון אחד.

הנהיגה ברחובות העיר הצרים מדגישה את יתרון הגודל, נכון יותר כאן, יתרון הקוטן. הרחובות בשווקים הישנים צרים במיוחד ושם הדולפין סרף משתחלת בקלות. היא לא כזו קטנה ביחס למכוניות מיני של פעם, אבל היא קטנה מספיק לכל צורך עירוני צפוף שהוא.
אותו עניין של התאמה לעיר מוצא ביטוי גם בנתוני הטווח – ממוצע סביר בגרסה זאת (310 ק"מ) אבל נתון נכבד לתנועה עירונית (460 ק"מ) – ובכל מקרה לפי ממוצע הנסועה כאן, העומד על 50 ק"מ ליום, מדובר ב-6 עד 9 ימים. לפי BYD, משך הטעינה המהירה מ-30% ל-80% הוא 22 דקות, מ-10% ל-80% תוך 30 דקות. טעינה ביתית (11 קילוואט) תאפשר טעינה מלאה מכמעט 0% ל-100% תוך 5 שעות.

כיול המתלים מעט נוקשה – דרך טובה לשמור על רכב ממש קטן במשקל די כבד. לזכות הדולפין סרף ייאמר שהוא הצליח להעניק נוחות נסיעה שהיא יותר מראויה ברחובות שהאספלט שלהם הוא באיטלקית שבורה, וזו אפילו הרשימה לטובה גם באלה העתיקים המרוצפים באבנים,
הדבר שכן הפריע באותם רחובות היה כי ההולכים על שניים לא שמעו את הרכב ולכן לא זזו הצידה. לדולפין סרף מצבי ניהוג, כולל אפשרות לשלוט במשקל ההגה ובעוצמת הבלימה; ההעדפה שלי הייתה משקל הגה רגיל, עוצמת הבלימה החזקה.

כמה דברים על בטיחות. הרכב עדיין לא נבחן במבחני הריסוק של יורו NCAP. במפרט הבטיחות שש כריות אוויר והרבה מערכות בטיחות מתקדמות. פעולת המערכות, בעיקר, לא הציקה, דבר שבלט למשל בהתרעה ובתיקון סטייה מנתיב. אמנם, המערכת לזיהוי תמרורים הטרידה מדי פעם, קצת גם המצלמה ההיא שדואגת שהעיניים יישארו מופנות לכביש – אבל ביחס למקובל בתחום זה במכוניות מתוצרת סין, המצב מצוין.

מספר חודשים
המיני BYD דולפין סרף תגיע לישראל לקראת יולי. גרסת 'בוסט' תעלה 115,000 שקלים ואילו קומפורט' הבכירה תוצע ב-124,000 שקלים.ההתרשמות הראשונית מ-BYD דולפין סרף חיובית מאוד. ניכר שיש כאן מוצר אפוי ויעיל המכוון לשימושיות מרובה במרחב העירוני. לדעתי, דווקא גרסת 'בוסט' היא האטרקטיבית יותר – לא חסר בה דבר שהוא באמת חשוב ופער המחיר ניכר.
בכל מקרה, BYD דולפין סרף ניצבת בחלק העליון של הסגמנט, גם באיכות, גם במחיר.