החשמל מחזיר את מכוניות המיני, לא את המחירים

סגמנט מכוניות המיני שנעלם כמעט לחלוטין בגלל רגולציה ועלויות, חוזר בזכות ההנעה החשמלית. רנו, פולקסווגן וקיה מזהות הזדמנות אך המחירים, גם הפעם, לא ידידותיים לכיס

סגמנט A, מכוניות המיני העירוניות, היה במשך שנים בסיס השוק האירופי וגם לפרקים, הפך למנוע צמיחה דומיננטי בלב ענף הרכב הישראלי; דגמים קטנים ופשוטים סיפקו פתרון תחבורתי זול ויעיל לעיר. אלא שבעשור האחרון הסגמנט הצטמצם כמעט לאפס. לא בשל היעדר ביקוש מצד הלקוחות, אלא משום שמבנה העלויות והרגולציה הפך את הסגמנט לבעל רווחיות נמוכה עד לא כדאית עבור היצרנים.

הסיבה המרכזית,בגרעין הדברים, להיעלמות הסגמנט הייתה רגולטורית וכלכלית. החמרת דרישות הבטיחות, הוספת מערכות סיוע כסטנדרט, ותקני זיהום אוויר מחמירים העלו את עלות הייצור של מכוניות המיני לרמה דומה לזו של מכוניות סופר מיני מסגמנט B. מנגד, המחיר שניתן היה לגבות מהלקוח נותר נמוך, מה ששחק את שולי הרווח, ובעצם קבר אותה.

במצב כזה, יצרניות רבות העדיפו להשקיע בדגמים גדולים ורווחיים יותר. דגמים עירוניים קלאסיים נעלמו בהדרגה, והחליפו אותם מכוניות סופר מיני ורכבי פנאי קטנים, יקרים וכבדים יותר, אך משתלמים יותר ליצרן.

גם בישראל: דעיכה הדרגתית

בישראל היה לסגמנט נתח שוק לא מבוטל בשנות ה-2000 וה-2010. דגמים כמו קיה פיקנטו, סוזוקי אלטו, יונדאי i10, פיג’ו 107 ו-סיטרואן C1 והתאומה היפנית טויוטה אייגו היו בהחלט כשירות כרכב ראשון לצעירים, כרכב עירוני שני למשפחה ולעיתים גם כרכב ציים או במוסדות. דגמים אלו היו קלים לתחזוקה, עם בטיחות בסיסית, מצוידים מנועים חסכוניים והצליחו לגרוף פופולריות כרכבים משומשים בהמשך הדרך.

ואולם עם עליית מחירי הרכב, החמרת תקנות הבטיחות והעדפת הצרכן הישראלי לרכבים מרווחים וחזקים יותר, הביקוש צומצם. גם היבואנים מצאו רווחיות גבוהה יותר בסגמנטים שמעל, והיצע מכוניות המיני התכווץ משמעותית.

החשמל מחזיר את ההיגיון הכלכלי?

המעבר להנעה חשמלית משנה את המשוואה. פלטפורמות חשמליות פשוטות יותר, פחות רכיבים מכניים ועמידה קלה יותר בתקני זיהום אוויר מאפשרים ליצרנים לפתח מחדש מכוניות קטנות במחיר נשלט. לכך מצטרפת מגמה משלימה של חזרה למחירים נגישים גם בסגמנטים סמוכים, באמצעות הנחות וגרסאות בסיס.

הדוגמה הבולטת היא רנו טווינגו החשמלית החדשה. זמן פיתוח קצר, ממדים חיצוניים קומפקטיים, תא נוסעים יעיל וטווח מוצהר של כ־263 ק"מ מציבים אותה כנקודת ייחוס חדשה. רנו נשענת על שיתופי פלטפורמה עם ניסאן ועל שימוש ברכיבים משותפים עם דאצ’יה כדי לשמור על רווחיות.

גם פולקסווגן מתכננת חזרה עם דגם ייצור המבוסס על קונספט פולקסווגן ID.Every1, שיגיע ב-2027 עם ארבעה מושבים, תא מטען של כ-305 ליטר, מנוע בהספק של כ-95 כ"ס וטווח של כ-250 ק"מ. קיה, מצידה, מפתחת דגם עירוני קטן וזול יותר מתחת ל-EV2, שצפוי להיקרא קיה EV1, תוך הישענות על ידע קיים בקבוצת יונדאי.

קיה EV2

צילום: קיה EV2

מחירים ועתיד הסגמנט

למרות החזרה לשוק, מכוניות המיני העירוניות לא יחזרו להיות זולות כפי שהיו בעבר. באירופה, טווח המחירים הצפוי עומד על כ-18-25 אלף אירו, גם בגרסאות בסיס. הרווחיות תישען על ייצור בהיקפים גדולים, צמצום מגוון הגרסאות ושיתוף רכיבים בין מותגים.

בעתיד הנראה לעין, הסגמנט יתמקד בעיקר בערים צפופות ובשווקים אירופיים עם רגולציה סביבתית מענישה. בישראל, שבה מחירי הרכב גבוהים ומיסוי כמעט ואינו מתגמל רכב קטן, הסיכוי לחדירה משמעותית תלוי במחיר הסופי לצרכן ובהטבות מס ייעודיות. ללא שינוי כזה, מכוניות המיני החשמליות צפויות להישאר בלתי כדאיות לצרכן הישראלי - ולא לשוב למעמד של רכב שכמעט וקולע להגדרה "זול ומשתלם".

1707360-ID. EVERY1 (1).jpg

צילום: פולקסווגן


Cookies icon אתר אוטו משתמש בעוגיות

לידיעתך: באתר זה נעשה שימוש בקבצי Cookies ובכלים דומים כדי לספק לך חווית גלישה המותאמת ומבוססת על נתוני הגלישה שלך באתר. המשך הגלישה באתר מהווה הסכמתך לשימושים אלו על-פי לתנאי השימוש ומדיניות הפרטיות.