מחסור בטויוטה ראב4 בעולם: האם ישראל הבאה בתור?

דיווחים עדכניים מיפן ומארצות הברית מצביעים על עומסי ביקוש וזמני המתנה לדור החדש של ראב4

הדור החדש של טויוטה ראב4, שנת הדגם 2026, אותו הכרנו ממש מקרוב  בתערוכת לוס אנגל'ס האחרונה, החל להימכר בשווקים מרכזיים לקראת סוף 2025. אלא שכבר בתחילת 2026 הצטברו דיווחים בענף על זמני המתנה ארוכים ומלאי מוגבל במספר מדינות, בראשן יפן וארצות הברית.

על פי נתונים שפורסמו בארצות הברית, הראב4 נמנה עם הדגמים הנמכרים ביותר בשוק האמריקני גם ב-2025, עם מכירות שהתקרבו לחצי מיליון יחידות בשנה. מדובר בהיקף עצום, וכל סטייה קטנה בין קצב הייצור לקצב ההזמנות מורגשת מיד אצל הדילרים של טויוטה. במקביל, דיווחים ביפן ציינו כי ההקצאות הראשוניות של הדור החדש היו מצומצמות ביחס לביקוש, וכי חלק מהלקוחות התבקשו להמתין חודשים למועד אספקה.

סוכנות הידיעות רויטרס דיווחה כבר במהלך 2025 על עלייה חדה בביקוש לדגמים היברידיים של טויוטה, שהובילה לעומסים בשרשרת האספקה - ולפערים בין הזמנות לייצור. הראב4, שמוצמד בדור החדש בעיקר אל גרסאות היברידיות ופלאג אין היברידיות, נקלע פה למלכוד; כאשר דגם פופולרי עובר להנעה המבוססת במידה רבה על מערכות היברידיות, התלות ברכיבי סוללה, אלקטרוניקה ובקרות חשמליות גדלה, וכל עיכוב ברכיב כזה משפיע על הייצור כולו.

מדביקים

מעבר בין דורות אולי נשמע כמו תהליך מסודר וחלק אבל הוא עושה הרבה מאוד צרות ליצרן. קווי ייצור עוברים התאמות, מלאי של הדור היוצא מצטמצם בהדרגה, והייצור של הדור החדש מנסה להדביק את הפערים. בדגם שמכר מאות אלפי יחידות בשנה בשוק אחד בלבד, אפילו האטה זמנית של כמה שבועות יוצרת פער מצטבר של אלפי כלי רכב.

במקביל, טויוטה הרחיבה בשנים האחרונות את היקף הדגמים ההיברידיים שלה כמעט בכל קטגוריה. המשמעות היא תחרות פנימית על רכיבי הנעה היברידיים בין מספר דגמים. כאשר הביקוש הגלובלי לרכב היברידי גבוה מהתחזיות, נוצר עומס שמחייב את היצרן לנהל הקצאות בין שווקים. או במילים אחרות, מישהו ישלם את המחיר.

elioz_auto_image_933681.jpg

צילום: יצרן

מאיפה מגיע הראב4 לישראל

הראב4 המשווק בישראל מיוצר ביפן ובאירופה, וההקצאות לשוק המקומי נקבעות לפי תכנון הייצור העולמי של היצרן. מאחר שישראל אינה שוק ייצור אלא שוק יעד, היא תלויה בזמינות הגלובלית. כאשר הביקוש העולמי גבוה מהצפוי או שקווי הייצור מתוחים לגמרי, שווקים קטנים יחסית מקבלים לעיתים פחות יחידות בגל הראשון.

הדור החדש, ככל הידוע, צפוי להגיע לישראל במהלך 2026, אך טרם פורסמו מועדי נחיתה. ישראל נחשבת, כאמור, שוק קטן יחסית בהשוואה לארצות הברית, יפן ואירופה, ולכן ההעדפה של טויוטה העולמית היא לשלוח אותו לשווקים גדולים שמייצרים היקפי מכירות משמעותיים יותר.

נכון לעכשיו אין הודעה רשמית על מחסור או דחייה בישראל. עם זאת, בהינתן הדיווחים העדכניים משווקים אסטרטגיים והיקף הביקוש לדגם ההיברידי, סביר להניח, בזהירות המתבקשת כי בשלב ההשקה הראשוני, וככל שהעומס העולמי נמשך (וכך זה מסתמן כרגע), ייתכן שהכמות שתגיע לכאן תהיה מוגבלת.


Cookies icon אתר אוטו משתמש בעוגיות

לידיעתך: באתר זה נעשה שימוש בקבצי Cookies ובכלים דומים כדי לספק לך חווית גלישה המותאמת ומבוססת על נתוני הגלישה שלך באתר. המשך הגלישה באתר מהווה הסכמתך לשימושים אלו על-פי לתנאי השימוש ומדיניות הפרטיות.