"למה לשלם יותר על מכונית גרמנית?"
הגרמנים חשבו שהטכנולוגיה הסינית תחזיר אותם לתמונה. אלא שהלקוחות בסין כבר לא מתרגשים מהסמל של פולקסווגן
עד שלא התוודענו לשוק הסיני ועומקו, לא הייתה לנו היכרות טובה מספיק עם הכוחות שמניעים אותו - מבפנים או מבחוץ. אבל במשך עשרות שנים, פולקסווגן הייתה אחת היצרניות החזקות בסין, והלקוחות המקומיים היו מוכנים לשלם יותר תמורת מכונית גרמנית.
היום המצב כמעט הפוך.
תחקיר מיוחד שפרסמה סוכנות הידיעות רויטרס חושף כי שיתוף הפעולה של הקונצרן עם יצרנית החשמליות הסינית אקספנג (XPeng), שנועד לעצור את אובדן נתח השוק, מתקשה לספק תוצאות, שלא לומר נחל כישלון חרוץ.
רכב הפנאי החשמלי ID. UNYX 08, שפותח במסגרת השותפות, נמכר בין אפריל לאוגוסט בקצב ממוצע של 267 מכוניות בחודש בלבד, לעומת תחזית של 3,622 מכוניות. מדובר בפער של יותר מ-90%. לשם השוואה, בתקופה המקבילה מכרה שיאומי כמעט 57 אלף יחידות מה-YU7, בעוד זיקר מסרה יותר מ-21 אלף יחידות מה-7X.
"לקוחות סינים שואלים למה לקנות מכונית גרמנית יקרה אם אפשר לקבל את הטכנולוגיה בהרבה פחות כסף", הסביר לרויטרס פדרו פאצ'קו, סגן נשיא למחקר בחברת גרטנר. לדבריו, התחרות בשוק הסיני כבר אינה נשענת על מוניטין של מותגים מערביים, אלא על טכנולוגיה, אבזור ומחיר.
הסינים כבר לא צריכים את פולקסווגן
יש אירוניה היסטורית בסיפור הזה. באמצע 1983 ירדה מפס הייצור בשנחאי פולקסווגן סנטנה הראשונה שיוצרה בסין, בתקופה שבה תעשיית הרכב המקומית הייתה עדיין בחיתוליה. הסנטנה, שהתבססה על הפאסאט, הפכה לאחד מסמלי המהפכה המודרנית של שוק הרכב הסיני, והדור המקורי שלה המשיך להימכר שם במשך כמעט 30 שנה.
כיום, אחרי שהסינים למדו לייצר מכוניות ולהתחרות במערב, פולקסווגן היא זו שנאלצת לשלם מאות מיליוני דולרים כדי להיעזר בטכנולוגיה שלהם. אלא שכפי שמתברר כעת, גם זה לא מבטיח שום דבר.
על פי הפרסומים השונים, פולקסווגן השקיעה לא מעט בשותפות עם אקספנג בשנת 2023, בניסיון להאיץ את פיתוח המכוניות החשמליות שלה בסין. אלא שגם מערך השיווק היה מסורבל מאוד; במקום לנצל את רשת הסוכנויות העצומה שלה, בחרה החברה לשווק את הדגם ברשת נפרדת ומצומצמת. בהמשך הורחבה הרשת ל-166 נקודות מכירה, ומחיר המכונית, שהושקה בכ-34 אלף דולר, הופחת בכ-17%.
הקשיים האלו מצביעים על נחיתות במעמדה של פולקסווגן. בשנת 2019 הייתה אחראית לאחת מכל חמש מכוניות נוסעים שנמכרו בסין. בשמונת החודשים הראשונים של 2026 ירד חלקה לכ-10%. גם התרומה הסינית לרווחי הקונצרן, שהתקרבה בעבר למחצית, הצטמצמה לכ-10% זעומים.
האם הדגם הבא יציל את השותפות?
זו אינה הפעם הראשונה שבה קונצרן פולקסווגן מגלה ששיתוף פעולה עם יצרנית סינית עלול להידחות על הסף. גם אודי, שבחרה לפתח עם SAIC מותג חשמלי נפרד לשוק המקומי, מתקשה לשכנע את הקונים. ה-E5 ספורטבק, המכונית הראשונה של המותג החדש שנושאת את השם AUDI ללא סמל ארבע הטבעות, הסתפקה בספטמבר ב-293 מסירות בלבד. עוד קודם לכן נאלצה החברה להוזיל אותה בכ-4,350 דולר.
חרף המשבר שפוקד אותה מתחת לבית, פולקסווגן יכולה להתנחם כרגע, בפרופורציות הנכונות, בשינוי חיובי שכרוך בנבחרת הדגמים החשמלית שלה באירופה. ובשל גודל הפוטנציאל בסין, אין לה שום כוונה להרים ידיים במזרח הרחוק.
מכונית הסדאן UNYX 09 צפויה להגיע לשוק עוד החודש, עם יעד מכירות של כמעט 4,900 יחידות בחודש. בחברה מדגישים כי השותפות עם אקספנג כבר מאפשרת לפתח מכוניות חדשות בתוך 18 חודשים, לעומת מחזורי פיתוח ארוכים בהרבה.
בשוק שבו יצרניות סיניות מחליפות דגמים בתוך כשלוש שנים, ומציעות יותר טכנולוגיה בפחות כסף, לא בטוח שפולקסווגן תוכל לקצר תהליכים. עבור פולקסווגן, שהשוק הסיני היה במשך שנים אחד ממקורות הרווח המרכזיים שלה, מדובר בבעיה שמכבידה על הקונצרן כולו.
כתבות אחרונות
-
יואל פלרמן, 21/10/2026אוטובוס חשמלי חדש של BYD עם סוללה מתקדמת
-
מערכת אוטו, 21/10/2026מרצדס וסמארט: אולם תצוגה חדש באשדוד
-
ניר בן טובים , 21/10/2026פיג'ו טרוולר החדש בישראל - החל מ-299 אלף שקלים
-
ניר בן טובים , 21/10/2026מנועי הפיורטק: בסוף יש גם התנצלות
-
ניר בן טובים , 20/10/2026אחרי שתי הוזלות בדלק: מה מחכה לנהגים בחודש הבא?
-
ניר בן טובים , 20/10/2026המכונית המעופפת של טסלה הסתבכה עם הרשויות
-
יואל פלרמן, 20/10/2026דלהום מוטורס – משאיות פוטון מ-10 עד 18 טון
-
יואב פולס, 20/10/2026אומודה 7 היברידי – הסוללה הגדולה בעולם
-
ניר בן טובים , 20/10/2026פולקסווגן הורידה מחירים, והלקוחות חזרו